Gata! Perioada în care am alergat pe câmpiile politicii ca musca fără cap, s-a sfârşit. Partenerul nostru strategic, SUA, a decis să trimită, în sfârşit, un ambasador la Bucureşti. Până acum am fost supravegheaţi de către nişte amărâţi de însărcinaţi cu afaceri, ceea ce ni se părea o mare desconsiderare, deşi nu aveam curaj să o spunem. Dar acum, gata! Nu mai suntem ca nişte copii cărora părinţii le-au plecat de acacsă şi i-au lăsat cu bona. După mai bine de doi ani, tătucul s-a întors acasă.
Acum, pot răsufla uşuraţi liderii noştri politici, începând cu Blaga sau Varujan Vosganian şi terminând cu Ponta şi mai ales Geoană. Vă mai amintiţi stenogramele de la Ambasada SUA din România, date publicităţii de către fondatorul Wikileaks, Julian Assange? Din acestea reieşea clar că politicienii români dădeau fuguţa la Ambasada SUA şi-şi turnau la greu colegii. Ce-or fi făcut delatorii politici timp de doi ani de zile, cât tătucul a fost plecat şi acasă nu mai era decât bona? Vă daţi seama câtă marfă de turnat au adunat în ei? Vă daţi seama ce festival de delaţiuni va fi la Ambasada SUA? Mai ceva decât la DNA, unde Laura Codruţa Koveşi a declarat că au crescut numărul de denunţuri cu 50 la sută. Nimic faţă de ce va fi după instalarea noului ambasador, unde sigur delaţiunile vor creşte cu cel puţin sută la sută şi mai mult decât atât. Că ai noştri ştiu foarte bine că trebuie luat din pripă, ca să-i câştigi bunăvoinţa.
Vor apărea din nou minunăţii precum acelea date pe gaura gurii de către senatorul PSD Georgian Pop la ceas de taină în faţa americanilor: „Pop a confirmat că o busculadă a început între membri PSD pentru a face parte din următorul executiv. Multe persoane «proaste şi lacome» din partid, în special cele care nu au reuşit să câştige posturi în urma alegerilor – sperau să obtină acces la poziţii şi resurse guvernamentale” se arară în una dintre telegramele cifrate plecate de la Bucureşti către Washington.
Dacă ne-am liniştit în privinţa faptului că aleşii vor avea unde turna din nou, să ne liniştim şi în privinţa capacităţii de adaptare la realităţile româneşti a noului ambasador care, conform declaraţiilor lui Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a fost deja acceptat de MAE, deşi încă nu a venit în România. Liniştea în privinţa adaptabilităţii ne vine din CV-ul domnului ambasador. Studiile nu sunt chiar grozave. O universitate şi un masterat, adică mai puţin decât Vaghelie, care după ce şi-a luat bacalaureatul la 33 de ani, a pornit în forţă să facă două facultăţi deodată. La una să învceţe să conjude verbul „a fi”, iar la a doua pluralul de la „almanah”. Adevăreatul punct forte al domnului ambasador este că, pe lângă multe alte funcţii pe care le-a deţinut de-a lungul carierei, a lucrat şi în ambasadele SUA din Kabul, Afganistan, din Timorul de Est şi din Trinidad Tobago.
Aşa că sigur se va adapta rapit şi la realităţile româneşti.