-1 C
Deva
luni, noiembrie 11, 2024

Numa’ de bine. Taxe pe pâine

editorial (3)De 20 de ani dregătorii acestei ţări rezolvă dificultăţile bugetare cu ajutorul birurilor. Guvernanţii mănâncă taxe pe pâine. România are cele mai multe taxe şi impozite din Uniunea Europeană. Românii plătesc 116 biruri, în vreme ce media europeană este în jur de 17 taxe şi impozite.

În această lună, guvernul pregăteşte o ordonanţă prin care va introduce un nou bir. Persoanele care obţin venituri din închirierea locuinţelor vor plăti în plus contribuţii la sănătate şi pensii din câştigurile obţinute. De asemenea, pentru locuinţele date spre închiriere va fi perceput un impozit mai mare comparativ cu cel practicat pentru reşedinţa de domiciliu. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014.

Tot de anul viitor se vor schimba regulile de plată la dările către stat pentru angajaţi. Patronii vor plăti la fel ca pentru angajaţii cu carte de muncă şi pentru cei care lucrează în regim de cesiune a drepturilor de autor.

Noile biruri au fost incluse în angajamentul Guvernului faţă de FMI pentru un nou acord de împrumut.

Fiscalitatea excesivă îl sufocă pe angajatorul care vrea să fie corect. Guvernanţii ştiu asta şi totuşi continuă să inventeze noi biruri. Şi orice măsură fiscală ne este servită la pachet cu discuţii interminabile despre economia subterană. Cam 40 de miliarde de euro se vântură anual pe dedesubt de vigilenţa fiscului. E mult pentru o ţară care învârte 139 de miliarde de euro pe an.

Nu ştiu dacă o relaxare fiscală ar desfiinţa „descurcăreala”, evaziunea şi frauda. Probabil că nu, nu peste noapte. Dar aproape toţi finanţiştii cu care am stat de vorbă – şi au fost destui – sunt de părere că în timp statul ar avea de câştigat dacă ar pune biruri rezonabile. Acum există o solidaritate socială cu „descurcăreţii”, de genul: „bravo lui că fură statul, băiat deştept, oricum statul ne jecmăneşte pe toţi”. Cred că altfel ar sta lucrurile dacă dările ar fi mai puţine şi mai mici. Cred că mitul şmecheraşului care fentează pe toată lumea ar pierde din popularitate. Toate partidele care au trecut pe la guvernare au promis relaxarea fiscală, dar s-au temut să o facă. E ca în reclama ce stătea pe Complexul Comercial Central din Deva în vremea comunismului când carmangeriile erau indecent de goale, dispăruse şi peştele din magazin, carnea se dădea pe tichet, iar pe Complex sta scris cu litere de-o şchioapă: „CARNE PESTE CARNE”, pentru că cineva cu umor alesese să scrie peştele fără diacritice.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/