Regina majorităţilor, proiectul cu 70 la sută şanse să relanseze ţara, cel mai cinstit Guvern de după 1989 s-au dus. Ca o frăţie cu dracul biunivocă, USL şi-a consumat rostul demult, de îndată ce protagoniştii au ajuns la Putere în 2012. După eşecul demiterii Preşedintelui, lucrurile erau deja tranşate: Ponta a luat potul, Antonescu nimic. USL s-a înecat apoi în propria umoare de ipocrizie trăită cu prisosinţă dincolo de strictul necesar.
Practic retragerea PNL în opoziţie resetează toată viaţa politică românească. E o întoarcere pe lopată a tuturor majorităţilor din toate consiliile şi paraconsiliile din ţară. Jocul politic trece din registrul faulturilor mascate în cel al loviturilor pe faţă. Va ploua cu demisii şi demiteri.
UDMR va deveni pivot al majorităţii în Parlament, un ciot de care aliotmanul pesedist se va împiedica de câte ori uită să-l ude mereu la rădăcină.
În partea cealaltă, liberalii aruncaţi în stradă caută rapid soluţii pentru o revanşă. Nu e timp acum pentru reorganizări şi schimbări la vârf, dar nu poate fi o tactică rea o eventuală schimbare a candidaţilor pentru alegerile care urmează. Şi mă gândesc la un Klaus Iohannis şi bagajul său de bonitate morală salvat numai pentru că a ajuns în luminile rampei abia după consumarea orgiei. PNL are însă şansa acum şi de a-şi ispăşi din păcate. Electoratul cel mare şi tăcut nu caută oricum virgine. Numai că s-a săturat până-n gât de paraşute. Pentru că le-a trăit pe toate, PNL poate şi ar cam trebui să devină „băiatul bun” al politicii româneşti, partidul care va câştiga voturi masiv dacă, să mă scuzaţi, va „ţine sula în coastele” unui PSD (USD) disperat să promoveze amnistierea corupţilor, Constituţia pro camarilă sau alte supraimunităţi la furt, jaf şi şperţuri premium.
O misiune extrem de grea, mai ales că reţinerea lui Dan Radu Ruşanu şi ancheta asupra lui Daniel Chiţoiu, acuzat că a promovat o ordonanţă de urgenţă cu dedicaţie pentru Carpatica Asig, au picat cum nu se poate mai prost pentru imaginea partidului care trebuie să devină, potrivit celor spuse de preşedintele său, garantul independenţei Justiţiei şi a statului de drept în România. Şi mai sunt şi legăturile. Nu putea Chiţoiu să dea un act normativ penal peste capul lui Ponta. Scandalul Chiţoiu îl pălmuieşte şi pe Ponta cel puţin pentru neglijenţa de a nu fi observat viciile ordonanţei, mai ales că ele i-au fost sesizate de Ministerul Justiţie.
Se poate deci bănui că în doi ani de zile, PSD şi PNL au moşit multe taine murdare împreună. Buboiul s-a spart în fine, iar PNL reechilibrează cumva raportul Putere-Opoziţie. Însă numai faptul că USL s-a rupt nu e relevant. Trebuie ruptă şi corupţia. Ori asta PNL-ul, ca partid de opoziţie, nu o va putea face decât din interior spre exterior.