Se pune pe seama filozofului antic grec Socrate, cum altfel, când se vorbeşte despre înţelepciune?, următorul dialog:
-Ştii ce am auzit despre un bun prieten de-al tău?
-Sunt sigur că-mi vei spune, vine replica înţeleptului. Dar înainte de a-mi spune ceva, hai să vorbim puţin; să facem un test, un triplu test. Mai, întâi testul Adevărului:Eşti sigur că e adevărat ceea ce vrei să-mi spui?
-Nu! Doar ce am auzit…
-Ce ai auzit e de bine? Ar fi testul Bunătăţii.
-Nu! Dimpotrivă.
-Ceea ce îmi vei spune îmi va fi de folos? Ăsta ar fi testul Utilităţii.
-Nu! Nu chiar…
-Bine! Atunci de ce vrei să-mi spui ceva ce nu este Adevărat, nici de Bine, nici Util? De ce trebuie sâ-mi spui aşa ceva?
În teoria şi practica presei era sfântă, ca o Biblie, regula ca ştirea de presă, informaţia să răspundă la 5 (cinci) întrebări: Cine?, Ce?, Unde?, Când?, De ce? Astăzi, nu se mai răspunde nici măcar celor 5 banale întrebări care constituiau…religia jurnalismului. Darămite triplului test! Dacă s-ar răspunde, cu greu s-ar mai putea manipula! În locul întrebărilor precise, care cer răspunsuri precise, este omniprezentă formularea „Se pare că…” Iar, ca să pară şi mai intelectuale, pripobeniţele cu microfoane în mână şi puţin creier în cap preced formula cu unversalul:”Ei, bine!” „Ei, bine, se pare că…”
Cam aşa s-au consumat sute de minute de emisie la toate televiziunile. S-au tăiat păduri de copaci pentru a fi topiţi în hârtie tipografică… Pentru a nu se afla ce şi cum cu moartea lui Ionuţ, cianurarea aurului, cearturile lui Băsescu cu Ponta, sau ruperea USL, zilnic, în emisiunile Alinei Petrescu şi Danei Grecu…Iar de când apar răspunsuri de la sine, fără întrebări puse expres, gen: bunica a uitat de ea şi bea bere, ni se bagă în cap şi ni se aruncă în ochi tone de can-can-uri. Cu violenţele lui Bănică asupra fecioarei Andreea; cu vacanţa lui Ilie Năstase şi noii sale neveste cu copiii lor; cu divergenţele unuia, Leo, cu o prostituată… Dar nu chiar aşa de mare cum zice el, ne asigură matroana de la Acces Direct!… De bine, de rău am scăpat o vreme de Carmen Hara! Nu şi de madama Tatoiu…Nici de Bahmuţanca. Dă şi asta lecţii de morală… A reapărut bârfa masculinizată. Sub aspectul circar al lui Mircea N.Stoian. Dublat de dedublatul George Stanca…Toţi, dar mai sunt şi alţii, care momentan îmi scapă, nişte scule de manipulat opinia publică. Care ne obligă să uităm cele 5 întrebări fundamentale ale jurnalismului responsabil şi nici să nu ne gândim la „triplul test al lui Socrate”…