15 C
Deva
vineri, octombrie 4, 2024

Bisericile, o prioritate pentru administraţia din Balşa

În comună sunt mai multe lăcaşe de cult cu o vechime apreciabilă, unul intrând chiar în atenţia specialiştilor europeni din domeniul restaurărilor

Comuna Balşa, o localitate situată la confluenţa zonei Munţilor Orăştiei cu cea a Ţinutului Zarandului, este una dintre localităţile rurale mici ale judeţului Hunedoara, cu o populaţie de sub 1.000 de locuitori.

Atracţiile comunei

Chiar dacă populaţia este destul de mică, comuna Balşa, care mai are în componenţă, pe lângă satul de reşedinţă omonim, localităţile Almașu Mic de Munte, Ardeu, Bunești, Galbina, Mada, Oprișești, Poiana, Poienița, Roșia, Stăuini, Techereu, Vălișoara -Balșa și Voia, are o întindere apreciabilă, de aproape 155 de kilometri pătraţi. Comuna este cunoscută prin excelenta ţuică de prune pe care o fac localnicii, dar şi prin unele obiective turistice extrem de interesante. Bunăoară, pe raza comunei întâlim nu mai puţin de trei rezervaţii natural, fiind vorba despre Cheile Madei, Cheile Ardeului şi Cheile Glodului, sau Strâmtura, cum mai numesc localnicii ultima zonă menţionată. De asemenea, amatorii de turism pot vizita peştera Dosul Dobârlesei precum şi fortificaţia “Peşterea zidită”, datată din secolul al XVII-lea, dar şi alte obiective datând din vremuri străvechi, cum ar fi aşezarea din epoca bronzului de la Balşa sau situl arheologic de la Ardeu. Totodată, în comună sunt ridicate şi frumoase monumente ale eroilor, în satele Almașu Mic de Munte, Mada, Voia, Poiana, Balșa şi Vălișoara-Balşa.

04-Simion-Metesan-primar-balsa

Din patrimoniul european

Dar poate cele mai cunoscute obiective ale comunei Balşa sunt bisericile. “Avem câteva biserici deosebite în comună. Cea din Almaşu Mic de Munte este monument istoric, dar foarte interesante sunt şi lăcaşele de cult ortodox din Buneşti, Poiana, Poieniţa şi Vălişoara-Balşa. Biserica de lemn din Vălişoara –Balşa , construită în 1785 şi care poartă hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, a intrat, luna trecută, în atenţia unei organizaţii de protejare a patrimoniului de pe Vechiul Continent, Europa Nostra. Acest lucru s-a petrecut la Congresul Patrimoniului European de la Viena, pe lista lăcaşelor de cult ce se doresc a fi protejate figurând 13 biserici din judeţul Hunedoara, inclusiv cea din Vălişoara-Balşa. Conform celor discutate la Viena, îi aşteptăm pe specialiştii din domeniu să ne viziteze în luna septembrie a acestui an, alături de experţi financiari ai Institutului Băncii Europene de Investiţii pentru găsirea unei soluţii de conservare a acestei biserici. Legat de biserici, doresc să mai menţionez că, în ultimii 10 ani, am primit un sprijin deosebit la acset capitol din partea Consiliului Judeţean Hunedoara”, a declarat Simion Meteşan, primarul comunei Balşa.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/