-0.7 C
Deva
vineri, decembrie 13, 2024

Blăjeni: Planuri noi pentru 2014

 

Reprezentanţii administraţiei publice locale de aici caută soluţii de finanţare în vederea implementării unor proiecte în comună

primar-blajeni

 

Anul 2014 pare a fi unul axat pe investiţii în unele dintre comunele hunedorene. În multe cazuri este vorba despre continuarea unor proiecte începute cu ceva timp în urmă, dar se întrevăd şi posibilităţi de noi investiţii.

Presiune pe buget

În comuna Blăjeni, găsim ambele situaţii prezentate mai sus. Aceste aspecte vor ducea la creşterea presiunii pe buget, dar, după cum afirmă şi primarul aşezării, Horia Flavius Jurca, efortul financiar va întoarce beneficii pentru comunitate. „Aşa cum se ştie, anul trecut am reuşit să accesăm, în premieră, primele fonduri europene, în totalitate nerambursabile, pentru comuna noastră. Aceste fonduri, accesate în baza unui proiect depus prin Grupul de Acţiune Locală Ţara Zarandului”, în valoare de circa 100.000 de euro, au fost accesate pentru achiziţionarea unui utilaj multifuncţional. Noi trebuie să plătim TVA pentru acest utilaj, în valoare de aproximativ 25.000 de euro. Cum din bugetul local nu ne putem permite să plătim această sumă, ne orientăm spre un credit bancar, pentru a nu pierde această investiţie importantă pentru comunitatea locală. De asemenea, pentru anul în curs, avem în plan şi modernizarea unui drum comunal, pe o lungime de 7 kilometri, între centrul de comună şi satul aparţinător Blăjeni-Vulcan. În acest sens, avem documentaţia pregătită şi intenţionăm să o depunem, la autorităţile competente, în vederea obţinerii cofinanţării acestui proiect, în baza Ordonaţei 28, fosta Hotărâre de Guvern 577”, a spus primarul din Blăjeni.

Patriotism local

Zărăndenii ţin foarte mult la identitatea lor, pe care, ca toţi moţii crişeni, şi-o afirmă cu tărie, ori de câte ori au ocazia. Un bun exemplu de patriotism local este dat de cei din comuna Blăjeni. O vorbă din bătrâni spune că, pentru a fi un bun blăjenar, trebuie să ai cal alb, cireş în poartă şi să te numeşti Candin. Primele două dintre aceste elemente, calul şi cireşul, pot fi văzute pe stema comunei, iar numele de Candin este purtat de mulţi locuitori ai comunei, la care se adaugă şi tulnicele, un alt brand al localităţii. Pe raza comunei găsim o cascadă şi o peşteră, dar şi două rezervaţii naturale. Bună parte a rezervaţiei naturale Muntele Vulcan se întinde pe teritoriul comunei Blăjeni, cea de-a doua fiind cea de floră naturală de la Băi-Groşuri. Dar lucrul care scoate, poate, cel mai mult în evidenţă comuna Blăjeni este prelucratul lemnului. Din vechime, locuitorii din Munţii Apuseni erau cunoscuţi ca adevăraţi îmblânzitori ai lemnului, din mâinile dibace ale acestora ieşind adevărate opere de artă sau lucruri necesare gospodăriilor, astfel de meşteri populari fiind întâlniţi şi în Blăjeni. În plus, în comună mai funcţionează şi formaţia de dansuri, numită, logic, “Tulnicul”.

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/