17.9 C
Deva
marți, septembrie 10, 2024

Comuna Balșa, cu plusuri și minusuri

Localitatea, una dintre cele mai mici ca număr de locuitori din județ, se confruntă cu unele probleme, dar are și părțile ei frumoase

04-Simion-Metesan-primar-balsa

Deși se întinde pe o suprafață destul de mare, de aproape 155 de kilometri pătrați, comuna hunedoreană Balșa, situată în zona de confluență dintre Munții Orăștiei și Ținutul Zarandului, este, din punct de vedere al numărului de locuitori, printre cele mai mici din județ.

Puțini, dar buni

Cu o densitate de 8 locuitori pe kilometrul pătrat, în Balșa, conform recensământului de acum doi ani, trăiesc 871 de suflete, față de 1.217, cum arăta anterioara operațiune de numărare a populației României. Cu o populație formată, cvasitotal, din români ortodocși, comuna, în mod paradoxal, poate, are în componență nu mai puțin de 14 sate, respectiv Balșa, care este localitatea de reședință, și așezările aparținătoare Almașu Mic de Munte, Ardeu, Bunești, Galbina, Mada, Oprișești, Poiana, Poienița, Roșia, Stăuini, Techereu, Vălișoara – Balșa și Voia. Pe teritoriul comunei sunt multe obiective de văzut, începând cu bisericile și terminând cu rezervațiile naturale. Astfel, în satul Almașu Mic de Munte găsim biserica din lemn, cu hramul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, construită în secolul al XVII-lea, edificiu declarat monument istoric, dar și alte lăcașe de cult ortodoxe cu o vechime apreciabilă, acestea fiind întâlnite în Bunești, Poiana, Poienița și Vălișoara – Balșa. De asemenea, pe teritoriul comunei întâlnim, trei rezervații natural, lucru destul de rar întâlnit, fiind vorba despre Cheile Madei, Ardeului și Glodului, sau “Strâmtura”, cum mai este cunoscută ultima dintre acestea. Totodată, aici mai există peștera Dosul Dobârlesei și fortificația “Peștera Zidită”, precum și monumentele eoilor din Almașu Mic de Munte, Mada, Voia, Poiana, Balșa, Vălișoara – Balșa.

O dorință a autorităților locale

Cu toate acestea, și în comuna Balșa, ca în mai toate localitățile rurale, și nu numai din județ, ci chiar din întreaga țară, există și unele problem, care sunt majore pentru locuitorii acestei pitorești așezări. “O mare problemă cu care ne confruntăm este cea legată de colectarea deșeurilor din comună. În comună sunt circa 400 de gospodării și, din păcate, fiecare se descurcă cu gunoiul cum poate, deoarece nu am reușit să încheiem niciun fel de contract cu o firmă de salubritate. Cine știe, poate o fi devină numărul mic de locuitori sau distanța relativ mare de localitățile urbane pentru acest lucru, deși am scos, de mai multe ori, la licitație, această activitate, pe Serviciul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Sperăm ca într-un timp cât mai scurt să vină o firmă de salubritate și pe la noi, pentru că această activitate este posibil să fie scoasă din nou la licitație, de această dată prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) “Sargeția”, din care face parte și localitatea noastră”, a spus Simion Meteșan, primarul comunei Balșa.

 

 

 

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/