Pe raza localităţii întâlnim ruinele fostei capital a Daciei Romane, dar şi alte obiective interesante
Fără îndoială, comuna Sarmizegetusa este una dintre cele mai cunoscute localităţi rurale, nu doar din judeţul Hunedoara, ci din întreaga ţară, aşezarea fiind cunoscută peste tot în lume ca şi capitaladacia romana Daciei Romane.
Alegere deloc întâmplătoare
Legătura comunei cu reşedinţa judeţului este asigurată prin drumul naţional Deva-Haţeg-Caransebeş, iar cea dintre Transilvania şi Banat se face prin trecătoarea care, în antichitate, purta numele de Tapae şi ce astăzi se numeşte Porţile de Fier ale Transilvaniei, situate pe raza localităţii. Comuna este aşezată pe principala linie de comunicaţie ce leagă sudul Dunării cu teritoriul Daciei, drumul care ducea de la Drobeta (Turnu Severin), pe la Tibiscum (Jupa – Caransebeş), la Tapae (Porţile de Fier ale Transilvaniei) şi Ulpia Traiana, iar de aici, pe Valea Streiului în jos, apoi pe-a Mureşului în sus, spre Apulum (Alba-Iulia), Potaissa (Turda), Napoca (Cluj), şi până în nordul Dacieil la Porolissum (Jibou). Alegerea de către Împăratul Traian a locului pentru oraşul care îi va purta numele n-a fost întâmplătoare: prin aşezarea sa, metropola provinciei se bucura de anumite avantaje strategice şi economice şi o climă stabilă, sănătoasă, ferită de vânturi puternice, de inundaţii sau secetă, cu veri lungi şi ierni bogate în precipitaţii şi era propice practicării agriculturii. Păşunile bogate din jur favorizau creşterea animalelor, iar pădurile de foioase şi de conifere din vecinătate ofereau lemnul necesar construcţiilor şi vânatul pentru hrană.
Spre zilele noastre
Întemeierea coloniei s-a făcut, după cum arată siturile arheologice, pe la anul 110 e.n , „Din porunca lui Traian fiul lui Nerva, prin guvernatorul provinciei Decius Terentius Scaurianus”. Oraşul s-a numit, la început, Colonia Ulpia Traiana, după numele fondatorului ei, adăugândui-se, apoi, şi numele vechii capitale a lui Decebal, Sarmizegetusa. Astfel localitatea ia numele de Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, adăugându-i-se şi epitetul de Metropolis la începutul secolului al treilea. O viaţă prosperă a cunoscut, timp de mai bine de un veac şi jumătate, până pe la 271 d. Hr., când oraşul, părăsit de oficialitatea romană, decade, încetul cu încetul, în ruină. În prezent, comuna, cunoscută, în forma actuală, din secolul XIII şi care, în trecut, s-a mai numit Britonia, Varheeim sau Grădişte, pe lângă ruine, mai oferă şi alte atracţii. “Mai pot fi vizitate muzeul din centrul de comună, cetatea dacică de la Zeicani şi situl arheologic de la Breazova, dar şi mai multe pensiuni agroturistice ori bogatele păduri din zonă. De asemenea, avem o reţea de drumuri asfaltate în totalitate, există cămine culturale în fiecare sat, precum şi dispensare medicale umane şi veterinare. Totodată, toate bisericile din comună sunt reabilitate, ca şi unităţile de învăţământ, iar în prezent se lucrează la introducerea reţelor de apă şi canalizare, existând, în viitor, şi perspectiva de racordare la alimentarea cu gaz metan. La acestea aş mai adăuga şi delicioasele plăcinte, precum şi ţuica de prune, produse cunoscute şi apreciate de multă lume”, a făcut o scurtă prezentare a localităţii Mihai Cornel Todoni, primarul comunei Sarmizegetusa.