Primarul comunei, Eugen Doren Băiconi, va da, în zilele următoare, ordinul de începere a lucrărilor
„Iepuraşul” a fost darnic, în acest an, cu reprezentanţii administraţiei publice locale din comuna hunedoreană Răchitova, o pitorească aşezare situată în Ţara Haţegului.
Pe fonduri europene
Astfel, chiar înainte de Paşte edilii din Răchitova au primit un aviz favorabil pentru un proiect, pe finanţare europeană, ce prevede dotarea căminelor culturale din satele Boiţa, Vălioara şi Ciula Mare. „Ni s-a alocat o sumă de aproximativ 20.000 de euro pentru dotarea celor trei cămine culturale. Acestea vor fi dotate cu aparatură de gătit şi instalaţii de răcire, precum şi cu mobilier specific. În plus, în cursul acestei săptămâni voi da ordinul de începere a lucrărilor pentru modernizarea sediului primăriei comunei Răchitova. Investiţia are o valoare de 45.000 de euro şi proiectul cuprinde cuprinde înlocuirea acoperişului, montare de tâmplărie PVC la toate uşile şi ferestrele instituţiei, modernizarea interiorului, izolarea exterioară a clădirii şi montarea unei centrale termice pe lemne. Dacă nu vor apărea evenimente neprevăzute şi nedorite de nimeni, preconizăm că această operaţiune, una care este mai mult decât necesară, ţinzând şi noi spre standarde europene, se va finaliza până la sfârşitul anului în curs”, a declarat Eugen Dorel Băiconi, primarul comunei hunedorene Răchitova.
Continuă proiectul integrat
De asemenea, în comuna Răchitova se află în implementare un proiect integrat, care beneficiază, la rândul său, tot de finaţare europeană, depus pe măsura 322, cea intitulată “Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale” şi care are o derulare multianuală. “Este un proiect complex, pe mai multe paliere, care are în alcătuirea sa şi componenta socială, pentru a fi valid, iar lucrările se derulează conform graficelor de execuţie. Astfel, în ceea ce priveşte investiţia în reţele de apă şi canalizare, pot spune că introducerea conductelor principale s-a realizat în totalitate în toate cele patru sate cuprinse în proiect, respective Boiţa, Ciula Mare, Ciula Mică şi Vălioara, iar lucrările specific continuă. În momentul de faţă se lucrează şi la lucrările de extindere şi modernizare a căminelor culturale din satele Ciula Mică şi Răchitova, o altă parte componentă a acestui proiect integrat. De asemenea, au început şi lucrările la amenajarea Centrului Afterschool, o altă parte a acestui proiect, care va fi amplasat în sediul primăriei”, a mai spus Eugen Dorel Băiconi, primarul din Răchitova.
Despre comună
Comuna are o populaţie de 1.330 de locuitori, conform recensământului de acum patru ani, care locuiesc în şapte sate, respectiv Răchitova (reședința), Boița, Ciula Mare, Ciula Mică, Gotești, Mesteacăn și Vălioara. În Răchitova întâlnim ruinele unui turn de observare, ridicat în secolul al XIV-lea, precum şi o biserică monument-istoric, din veacul al XV-lea. Nu trebuie uitat nici faptul că în Răchitova se produce zna dintre cele mai bune ţuici de prună din vestul ţării.