În aşezarea din Ţara Haţegului Academia Română organizează diferite manifestări, iar administraţia publică ţinteşte dezvoltarea reţelelor de infrastructură
Parcul Național Retezat (PNR) a fost sărbătorit la sfârşitul săptămânii trecute, de către academicieni, reprezentanți ai Romsilva, dar și autorități locale și județene.
PNR, la 80 de ani
Evenimentul s-a desfășurat la unul dintre sediile Academiei Române, din General Berthelot, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de existență a acestui parc. „Sunt onorată să vă transmit salutul concetăţenilor mei. Mă bucur să avem, din nou, printre noi, academicieni, specialişti în diferite domenii şi reprezentanţi ai autorităţilor publice judeţene. Printr-o astfel de acţiune promovăm nu doar localitatea noastră, ci întreaga zonă a Ţării Haţegului”, a spus Marina Huzoni, primarul comunei hunedorene General Berthelot. În cadrul discuţiilor purtate de cei prezenţi la manifestarea de la General Berthelot s-au punctat nu doar plusurile în ce priveşte activitatea PNR, ci şi aspectele negative, căutându-se şi soluţii pentru remedierea acestora. Academia Română are în administrare 10 000 de hectare de teren în Parcul Național Retezat, din cele peste 38.000 de hectare. În anul 1980, PNR a fost înscris pe lista rezervațiilor bioseferei sub protecția UNESCO.
Pol de atracţie turistică
Comuna General Berthelot, încet dar sigur, a devenit unul dintre principalii poli turistici din Ţara Haţegului, în afară de sediul Academiei Române mai sus menţionat în această aşezare mai fiind câteva obiective interesante. „La noi s-au găsit, în satul Tuştea, ouă de dinozauri pitici, descoperire unică în Europa, fiind amenajat, în acest sens, şi un mic muzeu. De asemenea, lucrăm la amenajarea unei baze sportive, care va cuprinde, printre altele, pe lângă terenuri, şi un loc de agrement, cu luciu de apă, noi mai având în plan, după deschiderea sesiunilor de depunere a dosarelor, accesarea de fonduri europene pentru amenajarea unui parc paleontologic. Practic, activitatea din turism este principala sursă de dezvoltare a localităţii noastre”, a declarat Marina Huzoni, primarul din General Berthelot.
Canalizare şi gaz metan
În mod firesc, analizând cele prezentate mai sus, reprezentanţii administraţiei publice locale din comună doresc, pentru o mai bună punere în valoare a potenţialului turistic al comunei, şi dezvoltarea reţelelor de infrastructură. „Continuăm lucrările la reţeaua de canalizare, care cuprinde patru dintre cele cinci sate ale comunei, respectiv General Berthelot, Fărcădin, Livezi şi Tuştea, beneficiind de această facilitate 280 de familii. Proiectul, pe fonduri guvernamentale, deşi depus de multă vreme, a fost aprobat doar anul trecut. Totodată, mai avem depus un alt proiect, la Ministerul Economiei, pentru introducerea gazului metan în comună, dar şi în aşezările învecinate Densuş, Râu de Mori şi Toteşti. Valoarea proiectului este de circa 17 milioane de lei şi prevede racordarea la reţea în Haţeg şi crearea unui branşament la Toteşti, de unde va ajunge şi în celelalte localităţi enumerate, înclusiv la noi. La ora actuală proiectul se află în evaluare şi sperăm să obţinem avize pozitive”, a mai precizat Marina Huzoni.