Administraţia publică locală din comuna de lângă Geoagiu are în derulare mai multe proiecte ce vizează modernizarea aşezării
Una dintre localităţile rurale cu o populaţie cu număr redus de locuitori din judeţul Hunedoara este comuna Balşa, chiar dacă suprafaţa sa administrativ-teritorială este una apreciabilă, de 151 de kilometri pătraţi.
Centru de Informare Turistică
Cu o densitate de 8 locuitori pe kilometrul pătrat, în Balșa, conform recensământului de acum doi ani, trăiesc 871 de suflete, față de 1.217, cum arăta anterioara operațiune de numărare a populației României. Cu o populație formată, cvasitotal, din români ortodocși, comuna, în mod paradoxal, poate, are în componență nu mai puțin de 14 sate, respectiv Balșa, care este localitatea de reședință, și așezările aparținătoare Almașu Mic de Munte, Ardeu, Bunești, Galbina, Mada, Oprișești, Poiana, Poienița, Roșia, Stăuini, Techereu, Vălișoara – Balșa și Voia. Cu toate acestea, autorităţile publice locale din comună fac eforturi pentru dezvoltarea aşezării pe care o administrează, derulând mai multe proiecte în acest sens. „Aşa cum se ştie, ne-a fost aprobat un proiect pentru înfiinţarea unui Centru de Informare Turistică în localitatea de reşedinţă. Finanţarea, una pe fonduri europene, ne-a fost aprobată încă din martie 2013 şi, după aproape un an de atunci, am reuşit să şi semnăm contractul. Valoarea contractului este de aproximativ 165.000 de euro, în prezent întocmindu-se proiectul tehnic. Din păcate, însă, lucrurile nu merg foarte simplu, deoarece trebuie plătită cota de cofinanţare, dar şi TVA, iar bugetul nostru este unul extrem de redus. Cel mai probabil vom încerca să obţinem acest împrumut necesar achitării sumelor de care pomeneam anterior, nu doar pentru acest proiect, ci şi pentru altul”, a declarat Simion Meteşan, primarul comunei Balşa. Mai trebuie menţionat că în comuna Balşa, cunoscută pentru ţuica sa, se pot vedea mai multe biserici ce sunt declarate monumente istorice, dar şi peşteri, rezervaţii naturale ori fortificaţii medievale.
Drum modernizat
Celălalt proiect la care face referire întâiul gospodar din Balşa este unul legat de modernizarea unui drum comunal. „Din fericire, în cazul acestui proiect, care vizează modernizarea drumului comunal care traversează localitatea de reşedinţă, lucrurile s-au mişcat mai repede ca în cazul Centrului de Informare Turistică. Astfel, pentru acest proiect, depus prin Grupul de Acţiune Locală „Sargeţia”, din care face parte şi comuna noastră, valoarea sa fiind de aproximativ 50.000 de euro, după efectuarea vizitei în tzeren a celor în drept şi parcurgerea altor proceduri birocratice, s-a ajuns în faza premergătoare organizării liucitaţiei în vederea atribuirii contractului de execuţie. De asemenea, continuă lucrările la construirea noului cămin cultural din Balşa. Aici vechiul cămin a fost retrocedat şi am rămas fără o astfel de instituţie în centrul de comună. Lucrările, în valoare de circa 2,250 de milioane de lei, sumă alocată din bugetul local, unul destul de modest, se desfăşoară în cadrul unui plan multianual de construcţie, finalizarea obiectivului fiind preconizată pentru 2015”, a mai spus Simion Meteşan, primarul din Balşa.