-0.9 C
Deva
sâmbătă, decembrie 14, 2024

În Ilia au început lucrările la două obiective importante pentru comunitate

 

ilia primar

 

Cum iarna, până acum, a fost una blândă, şi nu una extrem de aspră, aşa cum estimau meteorologii, prognozele acestora băgând populaţia, dar şi autorităţile, în sperieţi, în unele comune hunedorene au început lucrările la diferite obiective.

Afterschool şi Centru de Informare Turistică

În general se lucrează pe interior, unde este posibil, în multe cazuri aceste operaţiuni fiind cuprinse în contractele de execuţie. Bunăoară, în comuna hunedoreană Ilia, de pe Valea Mureşului, au început lucrările la două obiective foarte importante pentru comunitatea locală. „Una dintre aceste lucrări este cea legată de amenajarea unui centru Afterschool, în preajma căminului cultural din Ilia. Finanţarea acestui obiectiv, care mai cuprinde şi amenajarea unor locuri de joacă, a fost obţinută prin Grupul de Acţiune Locală Ţara Haţegului – Ţinutul Pădurenilor”, din care face parte şi comuna noastră. Valoarea acestui proiect, depus pe măsura 322, este de 50.000 de euro. De asememea, au început lucrările şi la un alt proiect ce beneficiază de finanţare europeană. Este vorba despre un proiect depus pe măsura 313, în valoare de 200.000 de euro, care vizează amenajarea unui Centru de Informare Turistică, în imediata apropiere a primăriei. Sper să nu întâmpinăm probleme de niciun fel, nici birocratice şi nici meteorologice, pentru a duce aceste proiecte la bun sfârşit”, a declarat Marius Gabriel Omotă, primarul comunei Ilia. Trebuie menţionat că Ilia, un mic orăşel, practic, cu o populaţie de peste 3.500 de oameni, este a doua comună ca număr de locuitori din judeţul Hunedoara, după Pui. În localitatea de reşedinţă, pentru a întări impresia de mic orăşel, întâlnim un cartier de blocuri, dar şi instituţii ce se găsesc în localităţi urbane, precum un liceu, o subunitate de pompieri, o unitate de primire a urgenţelor sau o bază sportivă cochetă, dar şi mai multe obiective turistice. Astfel, în Ilia, important nod de cale ferată între Ardeal şi Banat, întâlnim „Bastionul roşu”, castelul medieval în care s-a născut Gabriel Bethlem, principele Transilvaniei între 1613 şi 1629, clădirea păstrându-se în bune condiţiuni, fiind principalul punct de atracţie turistică al întregii comune. În Ilia mai pot fi văzute încă două castele medieval, Rappaport și Bornemiza, precum și o mulțime de biserici, mai noi sau mai vechi, fiecare având câte o poveste interesantă, dar și mai multe clădiri care sunt declarate monumente istorice.

Alte investiţii

Pentru acest an, reprezentanţii administraţiei publice locale din comuna ilia îşi propun, în primul rând, să finalizeze investiţiile începute anul trecut. „Ne propunem să facem ultimele finisaje la cele circa 70 de poduri şi podeţe pe care le-am făcut în comună, pentru uşurarea accesului oamenilor spre case şi terenuri. Totodată, în funcţie de fonduri, dorim să modernizăm drumurile de exploataţie agricolă Săcămaş – Dumbrăviţa şi de la Bacea spre Băcişoara, Sârbi şi Cuieş, precum şi uliţe în satele Cuieş, Bretea Mureşană, Brâznic şi Sârbi, acestea fiind pregătite pentru asfaltare. Totodată, vor continua operaţiunile de modernizare şi extindre a căminelor culturale din satele aparţinătoare Bacea şi Valea Lungă, dar şi amenajarea de alei pietonale pe lângă bisericile din comună, anul trecut acestea fiind realizate la lăcaşele de cult din localitatea de reşedinţă şi din Bretea Mureşană”, a mai spus Marius Gabriel Omotă, primarul din Ilia.

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/