Localitatea, un mic orășel practic, deși are statut de comună, oferă câteva surprize plăcute celor care doresc să o viziteze
Fără a ne lăuda singuri, noi, hunedorenii, putem spune, păstrându-se proporțiile, bineînțeles, că județul în care locuim poate fi comparat, din punct de vedere turistic, cu Elveția sau cu Austria.
Principele
Principalele obiective turistice din județ sunt cunoscute de mai toată lumea, aici nefiind vorba doar despre hunedoreni. În schimb, avem localități în județ care, cel puțin din punct de vedere turistic, nu sunt exploatate la potențialul lor maxim. Una dintre aceste localități este și comuna Ilia, situată la linia imaginară de demarcație dintre Banat și Ardeal. Pentru cei care nu cunosc zona, Ilia pare a fi un mic orăşel, având o populație, conform recensământului din 2011, de 3.644 de locuitori, fiind astfel, a doua comună ca mărime din județul Hunedoara, după Pui. Impresia de mic orășel este întărită şi de existenţa unor blocuri „pe centru”, precum şi de nodul de cale ferată care este aici, liceul, Unitatea de Primire a Urgenţelor, subunitatea de pompieri militari sau cochetul stadion, la care se mai adaugă și alte edificii. Faptul că totuşi, ne aflăm într-o localitate rurală este întărit de multitudinea de tractoare şi (asta-i situaţia) de căruţe întâlnite pe străzi, comuna având nouă sate: Ilia, Bretea Mureşană, Sârbi, Valea Lungă, Bacea, Cuieş, Brâznic, Săcămaş şi Dumbrăviţa. Cea mai cunoscută personalitate care a văzut lumina zilei În Ilia este Gabriel Bethlen, principele Transilvaniei în perioada 1613 – 1629. Casa natală a acestuia, cunoscută și sub numele de “Bastionul Roșu”, a rezistat trecerii timpului și este principal atracție turistică a comunei. În Ilia mai pot fi văzute încă două castele medieval, Rappaport și Bornemiza, precum și o mulțime de biserici, mai noi sau mai vechi, fiecare având câte o poveste interesantă, dar și mai multe clădiri care sunt declarate monumente istorice.
Ca între vecini
Ținând cont de mărimea sa, ca număr de populație, cât și de instituțiile care funcționează pe raza sa, cât și de poziționarea geografică, comuna Ilia este considerată capital neoficială a localităților de pe porțiunea hunedoreană a Văii Mureșului. În acest sens, între autoritățile de la Ilia și primăriile din comunele învecinate există o bună cooperare, în unele cazuri căutându-se să se găsească o rezolvare comună a unor probleme, indifferent de natura acestora. “Pe perioada de vară, când a fost secetă, pompierii din Ilia, cu care colaborăm foarte bine, au distribuit apă în toate localitățile din zonă. De asemenea, am o bună colaborare cu colegii primari din zonă. Astfel, împreună cu colegul de la Zam, purtăm discuții cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara și cu cei de la Regionala CFR Călători de la Timișoara pentru a găsi o soluție pentru elevii navetiști din comuna învecinată, pentru ca aceștia să dispună de posibilități de transport la ore convenabile. Sper ca această problemă să își găsească o soluționare favorabilă cât mai curând”, a spus Marius Gabriel Omotă, primarul comunei Ilia.