Fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii, Ana Maria Topoliceanu este cercetată în mai multe dosare
Inevitabil, scandalurile de la nivel înalt au efecte şi în teritoriu. De multe ori aceste efecte au consecinţe neplăcute pentru unele terţe persoane, fie ele fizice sau juridice.
Pe fonduri proprii
Un astfel de exemplu este şi cel al Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), instituţie a cărei fostă şefă, Ana Maria Topoliceanu, este cercetată în mai multe dosare, alături de prietena ei, Elena Udrea. Prin CNI se derulau, în întreaga ţară, mai multe programe de dezvoltare în zonele rurale, acestea având o durată variabilă. În plus, în unele cazuri, alocările de fonduri se făceau, mai pe faţă, mai pe şest, pe crtiterii nu tocmai ortodoxe, de foarte multe ori primând apartetenţa politică a primarilor la un partid sau altul. Şi, cum la CNI situaţia este destul de tulbure, unii primari au decis să depună eforturi pentru continuarea investiţiilor din fonduri proprii.
“La CNI am avut depuse, de mai mulţi ani, proiecte pentru modernizara căminelor cultural din comună. La Luncoiu de Jos am terminat lucrările, iar la Luncoiu de Sus se apropie de finalizare. În schimb, însă, din varii motive, nu ne-au fost allocate sumele cerute pentru modernizarea căminului cultural din Stejărel, deşi proiectul a fost declarat eligibil. În condiţiile actuale, având în vedere problemele apărute la CNI, am decis să facem această investiţie din fonduri proprii, mai ales că la instituţia de cultură din Stejărel nu s-a mai făcut nimic de zeci de ani”, a declarat Călin Dorin Dud, primarul comunei hunedorene Luncoiu de Jos.
Alte planuri de dezvoltare
Pentru anul în curs, reprezentanţii administraţiei publice locale din Luncoiu de Jos îşi mai propun să realizeze şi alte investiţii în comună. “Bugetul alocat pentru 2025 este unul similar cu cel de anul trecut. Nu pot spune că bugetul din 2014 a fost unul mare dar, spre deosebire de alţi colegi de-ai mei primari, nu am fost foarte afectaţi de noua calculare a alocărilor financiare. Pentru acest an ne-am propus să lucrăm, în special, la drumuri. În acest sens, am început deja măsurarea unor drumuri, pentru a le pietrui şi a amenaja rigole. În present suntem în căutarea unei surse de piatră, pentru ca lucrarea să înceapă din primăvară. Pentru alte drumuri din comună căutăm soluţii pentru ca acestea să fie acopertite cu mixture asfaltice uşoare. Totodată, avem speranţa că vor continua finanţările pe Ordonanţa de Urgenţă 28 pentru asfaltări de drumuri. Pe aceste fonduri noi am reuşit să asfaltăm cam doi kilometri de drumuri în satele Luncoiu de Jos şi Luncoiu de Sus. Acum aşteptăm alocarea de sume pentru continuarea investiţiei, mai fiind de asfaltat circa trei kilometric. De asemenea, am luat legătura cu cei de la Apele Române pentru continuarea lucrărilor de îndiguire la pârâul Luncoi, deoarece acesta mai iese din matcă şi produce pagube celor care locuiesc sau au terenuri în zonă”, a mai spus Călin Dorin Dud, primarul comunei Luncoiu de Jos. (Amarildo Szekely)