Edilii din comuna situată în Ţara Haţegului speră ca acest trend să se păstreze şi în perioada următoare
Toată lumea ştie că, pe raza actualei comuna hunedorene Sarmizegetusa, s-a ridicat, în urmă cu perste 1900 de ani, capitala Daciei Romane.
Promovarea zonei
În localitate se află vestigii istorice de valoare inestimabilă. Ruinele fostei capitale romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, reprezintă unul dintre cele mai cunoscute locuri din ţară, dar pe raza comunei de astăzi mai sunt şi alte puncte de atracţie. Unul dintre ele este muzeul, loc foarte vizitat şi el, dar sunt şi locuri mai puţin cunoscute, cum ar fi situl arheologic de la Breazova sau cetatea dacică de la Zeicani, vizitatorii având posibilitatea de a se caza la mai multe pensiuni agroturistice, care funcţionează în mai multe sate ale comunei. În atare condiţii nu este de mirare că descoperirile arheologice continuă, ultima dintre ele fiind făcută chiar zilele trecute. „Undeva, în partea de est a sitului arheologic, un cetăţean, în timp ce făcea lucrări agricole, a descoperit un vas, pe care l-a predat la muzeu. Acest vas este de provenienţă romană şi va intra într-o colecţie a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, care are deschis un punct de lucru şi la noi în comună. Cu muzeul avem o bună colaborare, prin care încercăm să ne promovăm comuna, dar şi întreaga zonă a Ţării Haţegului. De asemenea, comuna noastră, ca şi celelalte localităţi din zonă, face parte din mai multe entităţi care îşi desfăşoară activitatea la nivel zonal, fiind vorba despre Parcul Naţional Retezat, Geoparcul Dinozaurilor şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Ţara Haţegului”. Coloaborarea dintre primăriile din zonă şi aceste organizaţii este una foarte bună, toată lumea dorind promovarea Ţării Haţegului, în plan turistic, în primul rând, lucru ce va aduce beneficii tuturor. Şi, chiar dacă între noi şi alte comune există o rivalitate în ceea ce priveşte punctele de atracţie turistică, este bine ştiut că o concurenţă reală duce la progres. În plus, în acţiunile noastre de promovare avem un sprijin şi din partea bibliotectt comunale. Prin acţiunile pe care le-a desfăşurat, această instituţie a fost declarată cea mai bună bibliotecă din mediul rural care funcţionează în judeţul Hunedoara”, a declarat Mihai Cornel Todoni, primarul comunei Sarmizegetusa.
Se strâng bani la buget
Din activităţile turistice se pot aduna bani la bugetul local al comunei Sarmizegetusa, care, din cauza crizei economice prelungite pe care o traversăm, nu este unul foarte mare. În schimb, însă, la bugetuul local contribuie cetăţenii din Sarmizegetusa, oameni harnici şi gospodari, care îşi achită obligaţiile fiscale faţă de stat cu conştiinciozitate. „Anul trecut, nivelul de colectare a taxelor şi impozitelorde la cetăţeni a fost unul aproape integral, mai puţin de jumătate de procent lipsind ca gradul de încasare să fie de sută la sută. Şi în acest an, ţinând că până la sfârşitul lunii în curs se acordă o reducere de 10 la sută din cuantumul taxelor şi impozitelor pentru populaţie, estimăm să avem un grad de colectare foarte bun. În ritmul în care s-au plătit aceste dări, cred că, până la sfârşitul lui martie, mai bine de jumătate dintre plătitorii de taxe şi impozite din comună le vor achita. Şi, ca de obicei, aceşti bani vor fi cheltuiţi cu mare chibzuinţă, la investiţii în interesul comunităţii”, a mai spus Mihai Cornel Todoni, primarul din Sarmizegetusa.