16.4 C
Deva
luni, aprilie 28, 2025

La Vorţa va începe întăbularea terenurilor

Mica aşezare rurală hunedoreană nu a fost cooperativizată şi, astfel, sunt probleme cu actele de proprietate

Fără exagerare, judeţul Hunedoara, din punct de vedere al reliefului, poate fi numit şi ca Mica Elveţie sau Mica Austrie, în funcţie de preferinţele fiecăruia. Practic, nu există localitate hunedoreană, urbană sau rurală, mai mică sau mai mare, care să nu „ascundă” câteva obiective interesante.

Atracţiile comunei

Comuna Vorţa se numără printre localităţile rurale mici ale judeţului Hunedoara, populaţia aşezării, una cu sate destul de răsfirate, neatingând cifra de 1.000 de locuitori. Acest lucru reprezintă un avantaj pentru comună, evitându-se tumultul de la oraşe. Un alt avantaj al comunei este situarea sa ceva mai departe de principalele axe de circulaţie feroviare sau rutiere, precum şi cadrul natural deosebit în care se află. La toate acestea se adaugă şi cele patru biserici de lemn din comună. De mare valoare patrimonială este biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, din Visca, care a fost ridicată în 1764, tot în secolul al XVIII-lea fiind edificat şi lăcaşul de cult din Luncşoara, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”. Merită văzute şi celelalte două biserici din lemn din comună, „Sfântul Nicolae” din Vorţa, din secolul al XIX-lea, şi cea din Valea Poienii („Sfântul Ioan Botezătorul”), construită în 1920. Pentru o mai bună punere în valoare a potenţialului de care dispune, administraţia public locală din comuna hunedoreană Vorţa a depus un proiect pentru amenajarea unui Centru de Informare Turistică, ce va fi situate în sediul fostei şcoli din localitatea de reşedinţă. “Chiar dacă avem de depăşit unele chestiuni birocratice, cred că vom reuşi să dăm în folosinţă acest Centru de Informare Turistică la vară. Lucrările, în valoare de 170.000 de euro, sunt finalizate în mare proporţie şi, prin implementarea acestui proiect cu finanţare europeană ne dorim să punem în valoare nu doar atracţiile turistice de la noi, ci şi din alte commune învecinate, precum Ilia, Brănişca, Luncoiu de Jos, Baia de Criş sa Vaţa de Jos”, a declarat Radu Emil Bureană, primarul comunei hunedorene Vorţa.

vorta primar

Specific zonei rurale

Aflându-se în zona rurală, cei din Vorţa, locuitori şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale, se confruntă cu problem specific oamenilor de la ţară. “Una dintre marile deficienţe cu care ne confruntăm, şi pe care dorim să o rezolvăm cât mai curând, este cea legată de situaţia juridică a terenurilor. Noi nu am fost zonă cooperativizată şi avem probleme cu titlurile de proprietate asupra terenurilor şi, implicit, cu întăbularea acestora. Astfel, chiar dacă preţurile necesare acestei acţiuni sunt destul de mari, mai ales pentru terenurile ce aparţin domeniului public şi privat al primăriei, vom face, în cursul acestui an, toate demersurile pentru a se clarifica situaţia juridică a acestor suprafeţe de pământ. În acelaşi timp, vom acorda sprijin şi locuitorilor comunei pentru a intra în legalitate”, a mai spus Radu Emil Bureană, primarul din Vorţa.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/