În localitatea de reşedinţă va fi înfiinţat un Centru de Informare Turistică, valoarea proiectului fiind de 200.000 de euro
Tot mai mulţi primari din zonele rurale hunedorene îşi joacă cartea promovării investiţiilor prin atragerea de fonduri europene. Practic, pentru majoritatea comunelor din judeţ aceste fonduri reprezintă una dintre puţinele şanse de dezvoltare în această perioadă de criză financiară pe care o traversează întreaga societate românească.
Punct muzeistic
Una dintre comunele hunedorene unde atragerea de fonduri europene este la ea acasă este Luncoiu de Jos. Astfel, după ce, în vară, reprezentanţii administraţiei publice locale din această comună zărăndeană au semnat, prin Grupul de Acţiune Locală (GAL) „Ţara Zarandului” un contract în valoare de 100.000 de euro pentru achiziţionarea unui utilaj multifuncţional, recent în Luncoiu de Jos au ajuns şi alţi bani europeni. De această dată este vorba despre o sumă dublă, de 200.000 de euro, tot din fonduri europene, prin care se va realiza o investiţie extrem de importantă pentru comunitatea locală. „Cu aceşti bani vom realiza un Centru de Informare Turistică, contractul de finanţare fiind deja semnat. Acest centru îşi va avea sediul lângă clădirea primăriei. Prin această investiţie dorim să promovăm nu doar cultura locală şi turismul, ci şi vechile obiceiuri ale zonei, care, la noi, sunt păstrate cu sfinţenie. La acest centru intenţionăm să deschidem şi un punct muzeistic, unde vor fi expuse piese arhaice, colecţionate de către locuitorii comunei. Bineînţeles că vor fi şi pliante, prin care vom promova întreaga zonă a Zarandului, nu doar localitatea noastră, şi aici vor fi şi persoane calificate care vor oferi toate informaţiile necesare turiştilor, pe care îi aşteptăm cu drag”, a declarat Călin Dorin Dud, primarul comunei Luncoiu de Jos.
Despre comună
Teritoriul comunei Luncoiu de Jos a fost locuit încă din preistorie, în satul Podele fiind descoperit un depozit de bronzuri şi alte piese izolate din acelaşi metal. Cele cinci sate componente ale comunei Luncoiu de Jos au următoarele date de atestare: centrul de comună, Luncoiu de Sus şi Stejărel în 1439, satul Podele în 1805, iar Dudesti în 1956. Cătunul Valea Lungă, care aparţine de Luncoiu de Jos, este amintit la 1525, alături de celelalte sate ale comunei. Aici, La Valea Lungă, există o rezervaţie cinegetică, unică în judeţ, care se întinde pe o suprafaţă de 600 de hectare, unde se organizează partide de vânătoare. În comună mai funcţionează şi ansamblul „Stejărelul”, existând şi mulţi meşteri populari, cum ar fi rotari, dogari, împletitori de nuiele sau pictori de icoane.