8.3 C
Deva
vineri, martie 28, 2025

Nemulțumiri ale locuitorilor din Șoimuș

Aceștia primesc sume derizorii pentru terenuri și construcții ce vor fi expropriate în vederea modernizării Drumului Național (DN) 76

soimus-primar

Mult așteptatele lucrări de reabilitare ale DN 76, ce face legătura între Deva și Oradea, vor începe în curând, artera rutieră prezentându-se, în prezent, într-o stare precară.

30 de cenți pe metrul pătrat

Și, deși aceste modernizări erau mai mult decât necesare, începerea lucrărilor a stârnit nemulțumiri în rândul mai multor locuitori din comuna Șoimuș. „Reabilitarea DN 76 va începe în curând, pe tronsonul dintre municipiul Deva și localitatea Vârfurile din județul Arad, lucrări urmând a se efectua și pe raza comunei noastre. Aceste lucrări impun și expropieri, care vor afecta construcții și tertenuri. Din păcate, suma alocată pentru aceste expropieri este una derizorie, fiind stabilită prin Hotărârea de Guvern 1076 din 2013. Ca să vă dau un exemplu practic, pentru 13 metri pătrați de tern se oferă, drept despăgubire, suma de 10 lei. Din acest calcul reiese că, pe un metru pătrat se oferă în jur de 30 de eurocenți, lucru care îi nemulțumește, în mod firesc, după părerea mea, pe cei care sunt afectați de aceste lucrări. Totalul sumei alocate pentru despăgubiri, în urma exproprierilor, la nivelul întregii comuna Șoimuș este de doar 30.000 de lei, o sumă pe care o consider foarte mică. Cetățenii pot contesta în instanță această valoare a despăgubirilor, dar, până la soluționarea litigiilor, aceștia riscă să își vadă unele construcții demolate”, a declarat primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie.

Proiecte în așteptare

Dacă pe locuitorii comunei Șoimuș îi așteaptă unele procese, care, în românia, așa cum știe toată lumea, sunt, din păcate, de foarte lungă durată, administrația publică din așezarea de pe Valea Mureșului a reușit să rezolve, în instanță, o altă problemă. Așa cum se știe, noi am întocmit un proiect pentru realizarea rețelei de alimentare cu apă în șase dintre așezările componente ale comunei, respectiv în localitatea de reședință și în satele Bălata, Bejan, Boholt, Chișcădaga și Păuliș, investiția urmând a fi realizată cu finanțare de la bugetul propriu. Licitația pe care am organizat-o în vederea atribuirii lucrărilor a fost contestată de unii dintre participanți, care nu au câștigat-o. Am avut, cu aceștia, procese de lungă durată, care, în cele din urmă, s-au finalizat. Așteptăm, în aceste zile, să ne sosească, în scris, decizia definitivă și irevocabilă dată de Curtea de Apel de la Alba Iulia, ultima instanță la care ne-am judecat, pentru a putea începe lucrările. Imediat după sosirea acestei decizii vom semna contractul cu executantul, în vederea începerii lucrărilor, care este prevăzută pentru data de 15 martie, până atunci trebuind să ne parvină, conform prevederiulor legale, și sentința de la Curtea de Apel. În altă ordine de idei, doresc să mai precizez că, în curând, vom mai semna un alt proiect de investiții, care beneficiază, de acestă dată, de finanțare europeană. Valoarea acestui proiect, depus prin Grupul de Acțiune Locală “Sargeția”, din care face parte și comuna noastră, iar eu îndeplinesc, aici, fiuncția de președintew, este de 85.000 de euro. Acest proiect prevede renovarea căminului cultural din satul Suligheteși modernizarea drumului spre balastierele din  localitatea Bălata”, a mai spus Mihai Gabriel Irimie, primarul comunei Șoimuș.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/