Acţiunea s-a desfăşurat, ca de obicei, de Armindeni, în ziua de 1 Mai, manifestarea fiind cea mai mare de gen care se desfăşoară în sud-vestul ţării noastre
Ţara Haţegului este un loc binecuvântat de Dumnezeu, aici întâlnind o privelişte deosebită, preecum şi numeroase vestigii istorice.
Acţiune reuşită
În zonă găsim comune aranjate şi bine întreţinute, locuite de oameni harnici şi muncitori. Tot în Ţara Haţegului găsim şi cea mai mare localitate din judeţul Hunedoara ca număr de locuitori, respectiv comuna Pui. Aşezarea din Ţara Haţegului are în componenţă 12 sate, respectiv Pui (localitatea de reşedinţă), Băiești, Federi, Fizești, Galați, Hobița, Ohaba-Ponor, Ponor, Râu Bărbat, Rușor, Șerel și Uric, întinse pe o suprafaţă apreciabilă, aici trăind în jur de 4.500 de oameni. La Pui, de două ori pe an, primăvara şi toamna, se organizează două mari târguri, acestea fiind cele mai reprezentative evenimente din zona de sud-vest a ţării noastre. Ediţia de primăvară a marelui târg de la Pui s-a desfăşurat, conform obiceiului, care îşi pierde începutul în negura timpului, în ziua de Armindeni, cea de 1 Mai. Târgul de la Pui a adunat, şi de această dată, mii de participanţi. Mulți comercianți, dar și mulți vizitatori au animat locația în care se desfășoară acest târg, organizat în comuna cu cel mai mare număr de locuitori din județul Hunedoara. Deși era marfă din belșug, precum și mușterii pe măsură, tranzacții spectaculoase nu s-au prea încheiat, și asta, în principal, din cauza puterii scăzute de cumpărare. Dar, chiar dacă nu s-au făcut tranzacții foarte mari, cam toată lumea a fost mulțumită de această nouă ediție a târgului de primăvară de la Pui, desfășurat pe o vreme superb, chiar dacă în previziunile meteorologice nu erau dintre cele mai favorabile. “Ca de obicei, avem un târg reușit, și vremea ținând cu noi. Chiar dacă nu prea sunt bani, s-au făcut multe trocuri, dându-se unele produse în schimbul altora. Fiind așa o vreme frumoasă, mulți au venit să mănânce un mic și să bea o bere și să se întâlnească cu prietenii și cunoscuții, mulți veniți de prin alte părți. Până la urmă s-a făcut mai multă socializare și toată lumea s-a simțit bine. Din păcate, aflându-mă în convalescenţă după o operaţie nu am putut să fiu alături de concetăţenii mei şi de ceilalţi târgoveţi dar, aşa cum am spus şi mai spus, şi ediţia din acest an a manifestării poate fi catalogată drept o reuşită”, a declarat Victor Tiberiu Stoica, primarul comunei hunedorene Pui.
Despre comună
Comuna Pui, pe lângă faptul că este cea mai numeroasă aşezare rurală din judeţul nostru, dar şi o localitate foarte întinsă ca şi suprafaţă, mai are câteva elemente interesante. Prima atestare documentară a localităţii Pui este din anul 1426, ca domeniu aparţinând unei familii de origine franceză, pe nume Puly. “Suntem înconjuraţi de munţi şi păduri de o frumuseţe inegalabilă. Parcul Naţional Retezat, Geoparcul Dinozaurilor, Parcul Naţional Cioclovina – Grădiştea Muncelului şi-au dat întâlnire pe teritoriul comunei noastre, întregind, cu peşteri, râuri, peisaje şi arii protejate, o zonă care merită să fie vizitată. Sunt convins că dacă ne veţi cunoaşte mai bine, veţi avea suficiente motive să reveniţi în comuna noastră”, a mai spus Victor Tiberiu Stoica, primarul din Pui.