În localitate se implementează mai multe proiecte, în principal în modernizarea reţelei de infrastructură, ce beneficiază de finanţări diverse
Comuna hunedoreană Răchitova are, în ultima vreme, tot mai mulţi vizitatori, punctul central de atracţie fiind turnul de observare, vechi de sute de ani. De la acesta se transmiteau „mail”-uri, prin foc şi fum, spre cetatea de la Sântămăria – Orlea când se înregistrau atacuri ale duşmanilor, dar şi invers.
Se anunţă lucrări ample
Reprezentanţii administraţiei publice locale din Răchitova doresc să pună cât mai bine în valoare acest obiectiv, având în intenţie construirea unei punţi pietonale până la monumentul menţionat, dar au şi alte planuri de dezvoltare a comunei. „Ne axăm pe proiectul integrat depus pe măsura 322, care cuprinde alimentarea cu apă, introducerea canalizării, şi amenajarea de staţii de epurare a apelor uzate din satele Ciula Mare, Ciula Mică, Boiţa şi Vălioara, modernizarea căminelor culturale din Răchitova şi Ciula Mare, precum şi implementarea programului „After School” în centrul de comună. Momentan suntem în faza de licitare a proiectului şi sperăm ca în această lună să fie desemnaţi câştigătorii. Proiectul, în valoare de 2,5 milioane de euro, are o durată de execuţie de 2 ani şi estimăm că lucrările vor începe după jumătatea anului în curs. Tot în fază de licitaţie este şi proiectul privind alimentarea cu apă şi canalizarea din Răchitova, ce are finanţarea asigurată prin Hotărârea de Guvern (HG) 577, având speranţa ca şi lucrările la acesta să înceapă tot în 2013. Pentru trimestrul al treilea al anului în curs ne-am propus să amenajăm un teren de sport cu gazon sintetic, ce va fi amplasat, cel mai probabil, lângă stadionul din satul aparţinător Ciula Mare. Mai precizez că am reuşit să obţinem aprobarea a încă unui proiect, prin Grupul de Acţiune Locală (GAL) „Ţara Haţegului – Ţinutul Pădurenilor”, care vizează modernizarea primăriei. Şi, nu în ultimul rând, avem o veste bună pentru vizitatorii localităţii noastre, care sunt în creştere constantă: anul acesta se anunţă o recoltă bogată de prune, de unde rezultă şi o producţie consistentă de ţuică”, a declarat Eugen Dorel Băiconi, primarul comunei Răchitova.
Despre comună
Pe raza comunei a funcţionat, până acum 16 ani, o exploatare minieră în satul Boiţa, care a fost închisă în urma restructurărilor din industria extractivă, zona fiind bogată în zăcăminte de minereuri complexe. Astfel, minereurile feroase constituite preponderent din carbonaţi de fier şi subordonat din oxizi de fier, uneori puternic limonitizate la partea superioară a zăcămintelor, se concentrează în zonele nordice, centrală şi sudică (aici fiind inclusă şi Răchitova) ale Munţilor Poiana Ruscă, iar depozite ce conţin pirită au apărut şi în zona Boiţa-Haţeg. Comuna Răchitova are o existenţă multiseculară, afirmaţie care se bazează pe descoperirile istorice făcute aici. În centrul de comună se găseşte una dintre cele mai vechi cetăţi, datată din secolul XIV, înălţată pe patru nivele, înconjurată, atunci când a fost funcţională, de şanţ de apărare ce încadra mai multe construcţii de pământ şi lemn. Totodată, în vatra satului Ciula Mare, pe un platou aflat la confluenţa a două văi, s-au descoperit ceramică de Coţofeni şi din epoca bronzului. Şi tot la Ciula Mare a mai fost descoperit un monument medieval, ce pare a fi construit în secolul XVII, chiar dacă originea familiei cneziale poate fi dusă până în secolul XIV. La Mesteacăn, în hotarul localităţii, s-au descoperit urmele romane şi medievale ale exploatării aurului. La Vălioara s-au descoperit 14 inele de aur, precum şi unelte neolitice şi eneolitice. Tot aici, în locul numit „La cărămizi”, s-au descoperit urmele unei construcţii de perioadă romană, iar printre ruine se găsesc şi fragmente ceramice medievale, iar în punctul numit „La bordee” se află o locuire reprezentată printr-o ceramică foarte fragmentară, dintr-o epocă neprecizată. Localităţile componente ale comunei Răchitova mai sunt cunoscute printr-un lucru: aici se obţin recolte deosebite de prune, din care, apoi, se face tradiţionala ţuică, ce a devenit, practic, un veritabil „brand” al aşezării.
Localitatea azi
Localitatea Răchitova, situată în Ţara Haţegului, este compusă din şapte aşezări, respectiv centrul de comună şi satele Boiţa, Ciula Mare, Ciula Mică, Goteşti (care este un cătun izolat), Mesteacăn (localitate aproape depopulată) şi Vălioara, are o populaţie de peste 1.400 de locuitori şi se întinde pe o suprafaţă de 7.359 de hectare. Dintre cele 7.359 de hectare, 7.304 reprezintă extravilanul, iar în comună sunt peste 600 de locuinţe. Mai trebuie menţionat, de asemenea, că în comună funcţionează patru şcoli, dintre care cea de la Răchitova, are învăţământ pentru clasele I-VIII, celelalte trei fiind destinate elevilor din ciclul primar, şi două grădiniţe. Totodată, localitatea beneficiază şi de servicii de telefonie mobilă şi de Internet, iar telefonia fixă se găseşte în cinci din cele şapte sate ale comunei, respectiv la Răchitova, Boiţa, Vălioara, Ciula Mică şi Ciula Mare.