1.5 C
Deva
marți, decembrie 5, 2023

Ribiţa îşi respectă statutul neoficial de capitală culturală a judeţului

În comuna zărăndeană vor avea loc, în zilele următoare, câteva evenimente deosebite

Comuna hunedoreană Ribiţa, situată în Ţara Zarandului, este una dintre cele mai atractive puncte turistice ale judeţului nostru.

Luna şi evenimentul

Astfel, pe raza comunei putem întâlni mai multe biserici de o vechime apreciabilă, multe dintre ele fiind declarate  monumente istorice, mănăstirea Crişan ori Casa Memorială Crişan, muzeul satului, o peşteră sau superbele Chei ale Ribicioarei şi Uibăreştiului. Dar comuna poate fi considerată ca şi o capital cultural neoficială a judeţului nostru. Practic, în fiecare lună are loc o manifestare de gen, cu mare priză la public.  Şi un exemplu clar în acest sens vine chiar în această săptămână, în care, în Ribiţa şi în satele aparţinătoare, vor avea loc trei evenimente. “Joi, de Ziua Eroilor, conform tradiţiei, va avea loc o procesiune religioasă, urmată de depuneri de coroane la monumentele de gen ridicate în comună. Apoi, la Casa Memorială Crişan, din satul omonim, elevii din comună vor susţine un spectacol specific acestui moment solemn. Apoi sâmbătă, 30 mai, vom organiza concursul cu tema “Să ne cunoaştem comuna”, la care participă elevii, dar şi adulţii sunt bine veniţi la eveniment, şi chiar pot participa la întrecere. Pe lângă concursul propriu-zis, cu această ocazie vor fi prezentate monografiile comunei, fiind mai multe editate, toate fiind extrem de interesante, se va organiza o expoziţie de fotografii şi vor fi şi video-proiecţii, şi acestea având ca temă principală localitatea noastră. Bineînţeles că vom marca, pe 1 Iunie, Ziua Internaţională a Copiilor. Cu această ocazie vor fi organizate concursuri de desene pe asfalte, iar copii. Elevi şi preşcolari, vor susţine spectacole specific pentru ziua lor. În plus, vom organiza şi un concurs de tenis de masă, rezervat copiilor de toate vârstele, indiferent de anii pe care îi au înscrişi în actele de identitate. Concursul va fi organizat pe trei categorii de vârstă, respectic 10-15 ani, 15-25 şi peste 25 de ani”, a declarat Ioan Faur, primarul comunei Ribiţa.

SONY DSC

Manifestare în premieră

Şi cum am ajuns cu calendarul evenimentelor din Ribiţa la iunie, merită a fi prezentate şi cele ce se vor desfăşura şi în prima lună a verii. Astfel, de Rusalii, tot conform tradiţiei, se vor organiza slujbe religioase la troiţele din Ribiţa, Crişan şi Dumbrava de Jos. Dar cel mai interesant eveniment se va desfăşura în ziua de 22 iunie. La acea dată la Ribiţa se va desfăşura prima ediţie a a manifestării “Ziua iei româneşti”. Cu această ocazie, printer altele, se vor prezenta ii, de diferite vechimi, piese tradiţionale din costumele populare româneşti, iar cele mai reuşite exponate vor fi premiate.

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/