Noua formulă de alocare de bani, venită de la Ministerul Finanţelor, afectează investiţiile pentru dezvoltarea comunei
În afară de comunele cu populaţie mică, celelalte administraţii publice locale din zonele rurale, nu doar din judeţul Hunedoara, ci din întreaga ţară au probleme, mai mari sau mai mici, cu bugetele ce le-au fost alocate de către Ministerul de Finanţe.
La limită
Comuna hunedoreană Zam este considerată ca una cu o populaţie medie, dar şi aici sunt probleme cu bugetul. Este adevărat că nu sunt aşa de mari ca în comunele cu populaţie numeroasă, dar ele există. „Faţă de anul trecut, alocările bugetare sunt relativ similare. Acest lucru înseamnă că activitatea primăriei se va desfăşura normal. Din fericire, comparativ cu alţi colegi de-ai mei, nu pot să spun că nu vor fi bani pentru plata salariilor angajaţilor primăriei, pentru plata iluminatului public sau pentru plata indemnizaţiilor pentru persoanele cu handicap. Totodată, am reuşit să alocăm sume necesare pentru întocmirea de proiecte şi de studii de fezabilitate în vederea accesării unor finanţări europene sau guvernamentale, dar vom funcţiona la limită. Din păcate, însă, alocările bugetare ne lovesc în locul în care ne doare cel mai rău, respectiv la capitolul investiţii”, a declarat Sorin Ionel Nistor, primarul comunei Zam.
Stop joc pentru drumuri şi cămine culturale
Astfel, dacă nu se vor opera rectificări bugetare, măcar din semestrul al doilea al anului în curs, aşa cum este promisiunea făcută de Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, la Zam vor fi blocate câteva investiţii importante pentru comunitatea locală. Una dintre acestea este cea de modernizare a drumului comunal 163, Zam – Cerbia – Pogăneşti – Micăneşti – Almaş Sălişte, pe o lungime de 11,8 kilometri, care a început, cu fonduri proprii, în 2008, iar apoi a fost trecută pe finanţare guvernamentală, însă, din 2013 încoace, Executivul nu a mai alocat bani. În condiţiile date, Primăria comunei Zam nu are fondurile necesare pentru continuarea lucrării, cu finanţare de la bugetul propriu, până în present fiind modernizată o porţiune de 5,5 kilometri din drum. De asemenea, nu pot fi alocate fonduri pentru modernizarea drumurilor de exploataţie agricolă. Apoi nu se pot face lucrări de modernizare la căminele culturale din comună, care au nevoie, toate, de aşa ceva. În schimb, însă, continuă operaţiunile de reamenajare a căminului cultural din Zam, un proiect multiannual, cu termen de finalizare în 2017, dar şi aici lucrurile se mişcă destul de încet, tot din cauză de lipsă de finanţare. Comuna Zam, situată pe Valea Mureşului, la limită cu judeţul Arad, are, conform recensământului din 2011, o populaţie de 1.875 de locuitori, care trăiesc în 13 sate, acestea fiind aşezarea de centru şi localităţile aparţinătoare Almaș-Săliște, Almășel, Brășeu, Cerbia, Deleni, Godinești, Micănești, Pogănești, Pojoga, Sălciva, Tămășești și Valea, acestea întinzându-se pe o suprafaţă de peste 160 de kilometri pătraţi.