Comuna beneficiază, de curând, şi de un punct de informare turistică, prin care vizitatorii pot afla mai multe lucruri despre numeroasele puncte de interes din această pitorească aşezare hunedoreană
Ţara Haţegului este, fără îndoială, unul din polii turistici principali ai judeţului Hunedoara, după unii, mulţi la număr, fiind chiar cel principal.
În top
Iar cei care fac această afirmaţie au şi argumente solide. Bunăoară, frumoasa zonă a Ţării Haţegului cuprinde o sumedenie de obiective turistice şi istorice, unul mai frumos ca altul. Practic, nu există comună din acest ţinut străvechi care să nu aibă ceva de „arătat” celor care vin s-o viziteze. Una dintre localităţile cele mai atractive din acest punct de vedere este şi comuna Sântămăria Orlea, unde, de puţin timp, funcţioneazăşi un punct de informare turistică, în satul aparţinător Sânpetru. Iar de la acest punct vizitatorii comunei, din ce în ce mai numeroşi, mai ales în perioada de vară, primesc informaţii utile despre locurile pe care le pot vizita aici. Pe teritoriul comunei Sântămăria-Orlea au fost descoperite mai multe vestigii istorico-arhitecturale, de o importanţă deosebită. Astfel, pe culmea dealului Orlea, abrupt şi stâncos, puţinele ruine descoperite ale unui castel feudal, proprietate a familiei cnejilor români Cândea, mari latifundiari în Valea Streiului, care au intrat în posesia castelului, atestă o existenţă de sine stătătoare, ca o entitate proprie, încă din anul 1459. Ruina turnului de pe acest deal, numit „turnul lui Vece”, are o circumferinţă de 50 de metri şi este construit din piatrăşi cărămidă romană. Turnul controla circulaţia pe Valea Streiului, spre Haţeg şi Banat. De asemenea, în Sântămaria-Orlea se afla castelul măreţ, cu parc în jur, al familiei nobile de origine românească Cândea-Kendeffy (monument istoric). În hotarul satului Ciopeia se află urmele unor construcţii romane, iar în albia Streiului, cele ale unui pod de piatră, vechi, roman, în vreme ce la Săcel, sat de grăniceri, se află un vechi castel boieresc (preventoriu). Biserica reformată din Sântămăria Orlea, care a fost odinioară ortodoxă, ridicată în piatră de cnejii din familia Cândea la sfârşitul secolului XIII, în stil romantic, este unul dintre punctele de referinţă ale localităţii. Un alt punct de maximă atracţie din comună este situl din satul aparţinător Sânpetru, unde au fost descoperite resturi fosilizate, unice în lume, de dinozauri pitici.
Investiţii
Dar în Sântămăria Orlea se fac şi investiţii, în diferite domenii de activitate. „Din această vară, imediat după deschiderea punctului de informare turistică de la Sânpetru, a fost dat în folosinţă un sistem de supraveghere video, care funcţionează, momentan, în patru sate. Acestea sunt Sântămăria Orlea, Ciopeia, Săcel şi Sânpetru şi avem semnale pozitive că acest sistem de monitorizare va putea fi extins, în decursul anului viitor, şi în restul comunei. Acest sistem este unul de tip preventiv şi funcţionează non-stop, imaginile putând fi folosite şi de oamenii legii pentru rezolvarea unor probleme specifice meseriei lor. Totodată, continuă operaţiunile de modernizare şi extindere a reţelei de iluminat public din comună. Nu în ultimul rând doresc să amintesc că o preocupare principală a noastră rămâne modernizarea drumurilor, dar aceste operaţiuni se vor face treptat, după finalizarea lucrărilor la reţele de apăşi canalizare”, a declarat Dumitru Ioan Oprean, primarul comunei Sântămăria Orlea.