Elvetienii sunt chemati duminica la vot in cadrul unui referendum in care trebuie sa decida daca sunt de acord, sau nu, cu adoptarea de catre guvern a salariului minim pe economie de 3.300 euro brut sau 22 franci elvetieni pe ora (18 euro).
Referendumul va avea loc la initiativa sindicatelor si a partidelor de stanga. Comparativ, in Franta salariul minim atinge 9,43 euro pe ora, in Spania este de 5,05 euro pe ora iar in Germania va ajunge la 8 euro pe ora din 2015. In Elvetia nu a existat pragul salariului minim, remuneratiile fiind negociate individual sau colectiv, noteaza agentia de presa BTA.
De cateva saptamani incoace se poarta dezbateri aprinse intre sustinatorii si opozantii acestei legi. Confom ultimelor sondaje de opinie, textul are mari sanse sa fie respins de populatie, desi ar asigura o suma generoasa unui numar de 330.000 de persoane care castiga sub aceast prag.
Populatia se teme ca introducerea acestui salariu minim ar duce la cresterea somajului. Aceasta lege vizeaza muncitorii din mai multe sectoare slab platite: vanzatorii, muncitorii hotelieri si din restaurante, agricultura, firme de curatenie si frizerie.
„O tara puternica are nevoie de salarii corecte si cu aceasta lege se va pune capat actiunilor patronilor care trag salariile in jos si care ameninta ca vor aduce alti muncitori mai ieftini din afara”, sustin initiatorii legii.
Opozantii spun ca aceasta lege nu va rezolva problema salariilor mici. Organizatiile profesionale din agricultura, de pilda, sustin ca, daca salariul minim va creste, atunci produsele se vor scumpi cu 25 la suta pentru a finanta cresterea de salarii. In Elvetia salariul minim pentru un muncitor fara studii in acest sector este de 3.200 franci elvetieni.
SURSA: ziare.com