Pamantul se apropie cu repeziciune de cea de-a sasea extinctie in masa, iar vina o poarta omenirea.
In urma cu aproximativ 65 milioane de ani, 75% dintre speciile existente pe planeta noastra au disparut, inclusiv dinozaurii.
Aceasta a fost a cincea extinctie in masa din istoria Terrei, aminteste Business Insider.
O lucrare publicata in jurnalul stiintific Science arata ca omenirea a provocat deja cel de-al saselea eveniment de acest gen.
„Impactul oamenilor in biodiversitatea animala reprezinta o schimbare care nu prea este luata in serios”, avertizeaza echipa de ecologisti si de biologisti.
„322 de specii de vertebrate terestre au disparut din anul 1500 pana in prezent, iar numarul celor care au supravietuit a inregistrat un declin de 25%”, au adaugat specialistii. Mai mult, o treime din toate vertebratele care exista in prezent pe Pamant „sunt amenintate sau pe cale de disparitie”.
Cum s-a ajuns la aceasta situatie?
Oamenii de stiinta sustin ca vanatul excesiv, distrugerea habitatelor si impactul speciilor alogene introduse artificial reprezinta amenintari permanente. Iar in curand schimbarile climatice, cauzate de oameni, se vor adauga listei.
Exista si o veste buna: inca nu este totul pierdut.
„Pentru a evita cea de-a sasea extinctie in masa, probabil trebuie sa aplicam o conservare mai agresiva a faunei, cum ar fi mutarea unor specii pentru a se putea adapta mai bine schimbarilor climatice. De asemenea, reintroducerea unor animale in zonele in care au fost eliminate este o solutie, precum si eliminarea intrusilor”, sustine cercetatorul David Biello.