Cine citeste constant presa rusa in aceste zile, pe paginile web ale agentiilor de stiri si ziarelor, remarca rapid propaganda intensa, titlurile cu declaratii belicoase ale oficialilor de la Kremlin, declaratiile bine evidentiate ale lui Putin si Lavrov, in paralel cu incriminarea Americii, Occidentului, NATO, UE si a Ucrainei.
Tonul bombastic, exagerarea, titlurile viclene, exaltarea militarista, persiflarea inamicului, ironia sfichiuitoare, minciuna gogonata, sursele neprecizate care „spun ca…”, colectia de prieteni ai Rusiei din toata lumea care isi expun parerea de parca punctul lor de vedere ar fi impartasit de mase largi de cetateni occidentali, conceptia de stat „asediat din toate partile, dar puternic”, toate se gasesc in presa ruseasca zilnica.
E normal ca in mass media unei tari implicate intr-un conflict sa vezi punctul sau de vedere, dar, in acelasi timp, presa occidentala nu arata asa. Pentru cine a apucat, multe din titluri seamana cu ce se putea citi in presa comunista de dinainte de 1989.
Sa o luam pe rand, cu titlurile gasite sambata pe versiunile online, in engleza si – o sa vedeti – romana, ale mass media din Rusia.
Pravda
„Obama vrea ca Arabia Saudita sa distruga economia Rusiei”, „Junta de la Kiev isi declara propriii cetateni teroristi. De ce?”, „America isi face reclama impotentei sale”, „America vrea sa invadeze Ucraina”, „Washingtonul duce lumea catre un razboi”, „SUA: Alta scoala, alt masacru”, „Ucraina: Rusia – NATO 3 – 0”, „Diplomatia de tip WC: Diplomatia Westica Corporatista”, „Sanctiunile Occidentului pot aduce Rusiei infinita eliberare pe care o astepta de multa vreme”, „Cei mai multi cetateni din strainatate inteleg ca presa occidentala demonizeaza Rusia”, „Medvedev: Rusia a fost tinuta in hol 17 ani, dar acum e timpul sa-si arate coltii”, „De ce politia americana provoaca revolte”.
Voice of Russia – editia internationala
„Planul Pentagonului de a inlocui elicopterele depasite i-ar putea costa miliarde pe contribuabilii americani”, „Majoritatea rusilor cred ca Rusia este o mare putere”, „Presa din Estonia raporteaza: in Donetk, mai degraba e o revolta a oamenilor impotriva Kievului decat o interventie a trupelor ruse” (aici se intelege ca e si putin o interventie a trupelor ruse, o nuanta care pare sa le fi scapat redactorilor VoR, n.r.), „Infruntare tensionata: Slavianskul neinarmat impotriva tancurilor ucrainene”.
RIA Novosti
„Lavrov – Spre deosebire de SUA, Rusia nu santajeaza alte tari”, „Combustibilul american nu e bun pentru centralele nucleare ucrainene”, „Oamenii de stiinta: combustibilul nuclear american ar putea provoca un al doilea Cernobil”, „Deputat rus: Rusia a impiedicat planurile Occidentului de a schimba regimul in Ucraina”, „Dmitri Kiselev: ‘Conduita Occidentului e la limita schizofreniei'”, „Rusia ar putea crea un nou bloc militar impreuna cu China”.
Russia Today – televiziune ruseasca de stiri cu difuzare internationala
„Muncitorii imigranti vor sa intre in armata rusa pentru a se opune ‘presiunii agresive a Occidentului'”, „Bani dati degeaba? Boeing spune ca F-35 nu e chiar atat de invizibil”.
Vocea Rusiei, varianta dedicata Romaniei
Cateva articole sar in ochi. Pe cel mai haios vi l-am pastrat la sfarsit.
„Kievul sugruma Crimeea prin lipsa apei. Ultima data asa au procedat nazistii” e usurel. „Un american si-a rupt pasaportul pentru a ramane in Coreea de Nord” e intr-o linie ruseasca a noii admiratiii pentru comunism.
Spicuim: „Tanarul a cerut azil politic in Coreea de Nord si a declarat ca vrea sa-si satisfaca serviciul militar in armata tarii. Americanul a spus ca a recurs la acest gest deoarece nu vrea sa devina ‘carne de tun pentru capitalism'”.
Exista si un articol care ne implica, „Interesele Romaniei in Ucraina”. Uitati-va in jur si intrebati-va daca e asa cum se zice in articol: „Pe masura ce noile autoritati de la Kiev imping tot mai mult tara in haos si spre distrugerea integritatii ei teritoriale, vecinii incep sa formuleze tot mai insistent pretentii teritoriale fata de Ucraina. Intre altele si Romania”.
Vocea Rusiei: Ce interese teritoriale are Romania in Ucraina
Ce e mai bun, cireasa de pe tort, am lasat la sfarsit. In acest ultim articol de pe Vocea Rusiei e vorba de distrugatorul american Donald Cook, cel pe care s-a urcat si Traian Basescu. Pe acest distrugator al SUA, zice Vocea Rusiei, e instalat Aegis, un „sistem ultramodern destinat luptei radioelectronice”.
Asadar, in articolul „Aegis si-a gasit nasul in Marea Neagra”, iata ce se spune:
„Distrugatorul Donald Cook este dotat cu sistemul Aegis si rachete Tomahawk, iar la bordul fregatei Taylor se afla rachete antinava Harpoon si sistemul de aparare antiaeriana SM-1MR Standard. Statele Unite au hotarat sa adauge presiunii economice asupra Rusiei argumente mai grele.
Insa lucrurile nu s-au desfasurat potrivit planurilor lor. Pe 10 aprilie distrugatorul Donald Cook, avand la bord rachete de croaziera Tomahawk, a intrat in apele neutre ale Marii Negre. In replica, Rusia a trimis pentru survolarea distrugatorului american un avion Su-24, fara armament, insa, dupa cum considera expertii, dotat cu un sistem ultramodern destinat luptei radioelectronice.
Aegis a interceptat avionul Su-24, dupa care a rasunat semnalul de alarma. Radarele americane au calculat apropierea tintei si, dintr-o data, toate ecranele s-au stins. Aegis a incetat sa mai functioneze. Su-24 a trecut deasupra puntii distrugatorului, s-a intors si a imitat un atac cu rachete asupra tintei. Apoi, s-a intors si a repetat manevra. Si asa, de 12 ori.
A reiesit ca cel mai modern sistem Aegis nu a functionat la actiunea sistemului de bruiaj de la bordul Su-24. Mass-media occidentale relateaza ca dupa acest incident Donald Cook a intrat de urgenta in portul Constanta. 27 de membri ai echipajului au depus cereri de demisie.
Se spune ca toti cei 27 de membri ai echipajului au scris ca nu vor sa-si riste viata. Acest lucru l-a confirmat in mod indirect Pentagonul prin declaratia pe care a facut-o, in care se spune ca aceasta actiune a demoralizat echipajul navei americane”.
SURSA: ziare.com