Înțepăturile la inimă sunt unele dintre cele mai frecvente simptome pentru care pacienții merg la medic. Chiar dacă sunt un motiv de îngrijorare, de cele mai multe ori aceste manifestări nu sunt periculoase, chiar dacă sunt resimțite în dreptul inimii. În acest articol explicăm tot ce trebuie să știi despre înțepăturile la inimă: care sunt cauzele, simptomele, ce faci dacă apare acest disconfort, cum este investigată cauza.
Cauzele înțepăturilor la inimă
Sunt mai multe cauze ale înțepăturilor la inimă, iată-le pe cele mai importante:
- stres: este vorba de fapt de emoțiile intense, sau de oboseala puternică. O manifestare a stresului poate fi disconfortul din piept. În cele mai multe cazuri, durerea toracică dispare foarte repede.
- efort fizic: poate declanșa junghiuri intercostale, foarte aproape de inimă.
- mese copioase: de fapt nu înțeapă inima, ci ficatul, un lucru normal după consumul prea mare de alimente bogate în grăsimi. La fel se întâmplă după abuzul de alcool. De asemenea, poate fi vorba despre simptome ale refluxului gastroesofagian (o afecțiune în care acidul gastric se întoarce în esofag).
- dificultate respiratorie: tusea poate duce la palpitații, dar și la senzația de apăsare în zona inimii.
Există câteva afecțiuni care pot duce la durere la nivel toracic:
- angină pectorală: pacientul are nevoie de consult medical, pentru că ar putea suferi un atac de cord (acesta se manifestă prin durere în centrul sau în stânga pieptului și înțepături care nu dispar nici măcar după odihna pacientului). Atacul de cord poate fi prevenit. Angina pectorală poate fi declanșată ca urmare a stresului, emoțiilor, exercițiilor fizice intense.
- boala de reflux gastroesofagian: este declanșată de fumat, consum de alimente nesănătoase, obezitate.
- pleurezie: este o inflamație a membranei care protejează plămânii. Pacientul resimte un disconfort în zona inimii atunci când tușește, strănută sau respiră adânc.
- pneumonie: poate duce de asemenea la senzația de înțepătură în zona inimii.
- atacul de panică: o persoană anxioasă nu inhalează suficient aer, ceea ce duce la instalarea stresului, dar și a altor manifestări: dificultate respiratorie, palpitații, amețeală, greață.
Important de reținut
- Sunt afecțiuni care pun viața în pericol dacă nu sunt diagnosticate la timp: infarct miocardic, pneumotorax, angină pectorală.
- Sunt afecțiuni care pot fi tratate dacă sunt diagnosticate în faze incipiente: pericardită, miocardită, pneumotorax, pneumonie, cancer pulmonar.
- Alte afecțiuni care se manifestă prin înțepături la inimă pot fi tratate și nu pun în pericol viața pacientului: anxietatea, depresie, atac de panică, ulcer gastric, boala de reflux esofagian, pancreatită.
Cum se manifestă disconfortul
Nu toți pacienții resimt înțepăturile în același fel, acestea pot fi diferite în funcție de intensitate, durată și localizare. Disconfortul se resimte în partea superioară a abdomenului, dar poate ajunge și la mandibulă, sau se poate resimți în spate, în brațe, la nivelul umerilor.
De asemenea, trebuie reținut că durerea nu se simte la fel, pacientul poate avea o apăsare sau un puseu (junghi), sau pot apărea alte simptome: transpirație, slăbiciune, amețeală, palpitații. În aceste cazuri, se recomandă consultul imediat al medicului, fiindcă poate fi vorba despre atac de cord, embolie pulmonară, miocardită (poate apărea după o infecție virală sau bacteriană și poate afecta pe oricine, inclusiv pe tineri), pericardită (inflamația pericardului).
Ce faci dacă simți înțepături la inimă
Dacă durerea sau înțepăturile la inimă apar după un efort fizic, dacă nu cedează sau dacă sunt însoțite și de alte manifestări (precum dificultate respiratorie, amețeală, greață, pierderea echilibrului), atunci trebuie consultat medicul de urgență. Pentru a exclude un diagnostic cardiac, medicul apelează la electrocardiogramă, ecocardiogramă, radiografie toracică, test de stres sau monitorizare Holter ECG.
Ce trebuie să știi despre infarctul miocardic
- Infarctul înseamnă că fluxul de sânge care alimentează inima este întrerupt, astfel funcționarea inimii nu se mai face în mod normal. În lipsa oxigenului și a nutrienților, țesutul cardiac moare, de aceea trebuie ajuns de urgență cu pacientul la medic.
- Infarctul miocardic se manifestă prin: durere la nivelul pieptului, presiune, dificultate respiratorie, dureri la nivelul maxilarului, brațelor, transpirație, senzație de greață, vărsături, amețeală, palpitații.
- În caz de infarct, pacientul trebuie să ajungă de urgență la medic.
- Până la sosirea ambulanței, se poate începe masajul cardiac, se pot cere indicații de la serviciul de urgență.
- Dacă pacientul urma un tratament cu nitroglicerină, i se poate administra o tabletă.
- De asemenea, i se poate administra o aspirină, dacă nu există contraindicații în acest sens.
- Pacientul nu trebuie lăsat nesupravegheat și nu trebuie să plece singur la spital.