Întâiul gospodar al comunei aşteaptă deschiderea unei noi sesiuni de depunere de proiecte cu finanţare comunitară nerambursabilă
Amplasată în apropierea a două localităţi urbane, Deva şi Simeria, comuna Hărău are problemele specifice oricărei aşezări din zona rurală.
Cooperare
Şi în această comună, care are în componenţă localitatea de reşedinţă Hărău şi satele Banpotoc, Bârsău şi Chimindia, se pune un accent deosebit pe accesarea de fonduri europene. „Printr-o finanţare nerambursabilă, în asociere cu Consailiul Judeţean Hunedoara şi cu localităţile învecinate Certeju de Sus, Rapoltu Mare şi Şoimuş, cu care formăm o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară ce îşi are sediul la noi, în Hărău, derulăm un proiect în domeniul informaticii pentru Registrul Agricol, dar şi pentru realizarea unei comunicări intranet între diferite servicii. De asemenea, pe fonduri europene ne propunem modernizarea unui drum în satul aparţinător Chimindia”, a declarat primarul comunei Hărău, Ioan Dorin Jibetean. Mai trebuie amintit că în comună, a cărei populaţie, conform recensământului de acum doi ani, este de 2.231 de locuitori, mai mare ca în 2002, când aici trăiau 2.123 de oameni, se lucrează, în continuare, la branşările individuale la reţeaua de apă în Hărău, precum şi la eliberarea unor acte de proprietate pentru pădurile din Bârsău. De asemenea, în ultima vreme a fost finalizat un parc în Banpotoc, iar administraţia publică locală din Hărău sprijină financiar, în limita posibilităţilor oferite de lege, construirea unei noi biserici în Bârsău.
Pentru populaţie
Primarul Ioan Dorin Jibetean doreşte ca şi pe viitor comuna să mai poată atrage fonduri europene pentru diverse investiţii, dar accesarea acestora este condiţionată de mai mulţi factori. „Avem o problemă cu căminele culturale. Cele din Banpotoc, Bârsău şi Chimindia, ridicate prin anii ‘70, au fost îngrijite şi se prezintă într-o stare destul de bună, dar cel din centrul de comună, primul construit, este uzat fizic şi moral, fiind într-o stare avansată de degradare, necesitând o reparaţie capitalăşi modernizarea cerută de standardele actuale, costurile acestei lucrări cifrându-se la aproximativ 200.000 de euro. Nu dispunem de aceşti bani, dar sper să îi putem obţine din finanţări europene nerambursabile. Tot prin astfel de fonduri dorim să ridicăm şi un nou dispensar medical în comună, dar pentru accesarea acestora trebuie să aşteptăm momentul când se va deschide sesiunea de finanţare pentru zonele rurale. Documentaţia pentru aceste investiţii, dar şi pentru altele, inclusiv drumuri, este deja pregătităşi aşteaptă numai să fie depusă”, a mai spus primarul Hărăului, Ioan Dorin Jibetean.