10.3 C
Deva
duminică, martie 16, 2025

Paradoxul Aninoasei Oraşul moare sufocat de datorii, dar edilii nu renunţă la ideea de entitate de sine stătătoare!

Aninoasa nu vrea să devină cartier
Aninoasa nu vrea să devină cartier

Deşi autorităţile judeţene consideră că una dintre şansele de salvare a oraşului Aninoasa ar fi să devină cartier al unuia dintre municipiile apropiate, edilii nu sunt de acord cu această soluţie. Localnicii nu ştiu ce să creadă, dar consideră că ar fi bine să se facă un referendum înainte de luarea unei decizii.

 

Aninoasa este într-o situaţie extrem de grea şi, la cum se prezintă situaţia, doar Guvernul ar mai putea salva ceea ce mai este de salvat. Declinul localităţii a început după închiderea exploatării miniere, dar în ultima perioadă problemele financiare s-au agravat. La începutul anului 2012, datoriile Primăriei Aninoasa au ajuns la valoarea de 82 miliarde de lei vechi, în condiţiile în care veniturile anuale ale administraţiei nu depăşesc 30 de miliarde de lei vechi, dacă sunt colectate în proporţie de 100%. Tot anul 2012 a adus şi închiderea singurei activităţi industriale care mai exista în Aninoasa, odată cu restrângerea lucrărilor de amenajare hidroenergetică din Defileul Jiului.

 

Prin implementarea unor măsuri dure, dar absolut necesare  – restructurarea Primăriei cu 50%, prin concedierea personalului; reducerea consumului la iluminatul public cu 50% sau chiar prin demararea de executări silite a proprietăţilor pentru cetăţenii care au acumulat restanţe la plata impozitelor şi taxelor locale – edilul şef  a reuşit să coboare datoria publică a oraşului undeva la valoarea de 49 de miliarde de lei vechi, din care 35 de miliarde reprezintă însă valoarea împrumutului bancar. Mai mult de atât, însă, nu se poate face, iar fondurile s-au epuizat. Conducerea judeţului a propus ca Aninoasa să devină cartier al municipiului Vulcan sau al Petroşaniului, pentru că este clar că de sine stătător oraşul nu poate supravieţui.

Săraci, dar cu mândrie locală!

Edilii nici nu vor să audă despre această posibilitate, iar localnicii se tem că acest lucru ar duce la creşterea taxelor şi a impozitelor. Aşa că, se gândesc că înainte de luarea vreunei decizii, este nevoie de un referendum. Problema este aprig dezbătută, inclusiv pe reţelele de socializare, însă edilul şef de aici şi-a spus răspicat punctul de vedere. „Eu personal nu aş fi de acord ca Aninoasa să-şi piardă identitatea şi să devină un cartier al unui municipiu. Mă voi lupta ca aceste poveşti ale unora să nu se întâmple niciodată. În primul rând motivaţia este că ar creşte taxele şi impozitele, iar în al doilea rând putem vedea cartierele mărginaşe ale municipiilor vecine care nu cred că arată foarte bine si aşa că mă duce gândul la întrebarea dacă Aninoasa o să arate mai bine în aceste condiţii”, a precizat Nicolae Dunca.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/