Variația este un fenomen absolut firesc ce apare în jocul de poker, mai ales când această activitate este practicată în mod uzual. Variația se referă la o anumită perioadă de timp în care rata de succes se modifică și apar perioade mai lungi de timp în care nu înregistrezi rezultatele dorite.
Cum spuneam, variația este ceva firesc și nu ocolește niciun jucător, indiferent de nivelul la care s-ar afla. Fiind un joc imprevizibil, în poker este imposibil să anticipezi câștigătorul unui turneu încă de la start. Sunt mai mulți factori de luat în calcul:
- Nivelul jucătorilor prezenți la masă
- Modul în care își gestionează emoțiile
- Cărțile pe care le primesc
- Abilitatea de a citi adversarii
- Poziția de la masă
Însă, oricât de bine ai stăpâni pokerul, este imposibil să câștigi fiecare partidă ori fiecare turneu la care participi. Câteodată vei câștiga, iar alteori vei pierde. Când se trage linie, vei vedea dacă ești pe plus sau nu.
Țintește jocul pe termen lung
Pokerul nu este genul de joc în care să te așezi o dată la masă și să câștigi un premiu care să-ți fie suficient pentru o perioadă mai lungă de timp. Chiar și jucătorii care au venit de pe platformele de poker online și au câștigat Main Event-uri la WSOP au în spate mii de ore. Hit & Run nu este un concept ce poate fi aplicat în poker prea ușor.
În poker, indicat este să țintești jocul pe termen lung. Dacă ai abilitățile necesare și capacitatea de a te controla din punct de vedere emoțional, sunt șanse destul de bune să ai succes pe termen lung în poker. Însă chiar și așa, trebuie să te aștepți în mod clar la suișuri și coborâșuri pe termen scurt. Ele definesc variația în poker, până la urmă.
Și cum acest aspect a devenit un fenomen studiat de specialiștii din poker, astfel au apărut și simulatoare (calculatoare) de variație online, prin intermediul cărora poți afla la ce urcușuri și coborâșuri să te aștepți raportat la nivelul tău de joc, mize și volum. Ba chiar deviațiile standard le poți obține și prin intermediul unor softuri de poker tracking.
Cum poți contracara variația în poker?
Primul pas pe care îl poți face este să-ți evaluezi jocul. Rezultatele negative au în spate anumite decizii pe care le-ai luat. Încearcă să-ți dai seama dacă ai comis greșeli pe care le puteai evita și dacă ai ce învăța din ele. Sau poate, pur și simplu, ai avut adversari mai buni la masă. În poker, toată lumea încearcă, nu doar tu. Așa că și dacă joci cu aceiași adversari constant, s-ar putea să existe posibilitatea ca ei să progreseze mai repede decât tine.
În al doilea rând, este esențial modul în care îți gestionezi bugetul. Acest lucru te va ajuta să faci față variațiilor și să treci cu brio peste ele. Dacă ești genul de jucător care intră cu o mare parte din buget la turnee, ai șanse bune să epuizezi bugetul destul de repede. Important este să-l împarți în cât mai multe părți, în așa fel încât să poți avea cât mai multe turnee sau partide în care nu vei intra în premii. Dacă joci poker online, îți va fi chiar mai ușor să vezi balanța ta, cât ai pierdut și cu cât ești pe plus, deoarece operatorii online oferă și astfel de instrumente care vin în ajutorul clienților.
Gestionarea emoțiilor joacă, de asemenea, un rol cheie atunci când încerci să contracarezi variația. Eșecurile nu ne plac în niciun domeniu, dar mai ales când în joc este și o miză financiară. Important este să-ți păstrezi calmul și să nu te lași demoralizat de seria negativă pe care o ai.
Dacă ai gestionat bugetul cum trebuie, nu ar trebui să ai emoții din acest punct de vedere. Însă rezultatele negative pot fi o lovitură în moral. Încearcă să înveți din eșecuri, să le vezi ca pe o lecție care te va transforma într-un jucător mai puternic. Dramatismul nu ajută în poker și nici momentele în care dai vina pe ghinion. Ce poți să faci este să studiezi mai mult și să încerci să fii mai concentrat atunci când joci poker.
Sursa foto canva.com