Un mal de pământ s-a prăvălit peste drumul spre Sarmizegetusa Regia, în apropiere de aşezarea dacică UNESCO. În zona în care a avut loc alunecarea de teren, aflată la aproximativ 500 de metri de intrarea în Sarmizegetusa Regia, drumul se află în şantier, dar lucrările sunt suspendate pe timp de iarnă. În acelaşi loc este prevăzută să se desfăşoare cea mai complexă parte a proiectului, ce presupune construirea unui tunel prin care va curge pârâul, a unei parcări, precum şi asigurarea versantului, pentru a preveni alunecările de teren. De asemenea, pe ultimul kilometri al drumului spre Sarmizehetusa Regia, drumul va fi acoperit cu piatră cubică. Constructorii au suspendat lucrările de la sfârşitul lunii decembrie a anului trecut.
„Cunoaştem faptul că în zona Valea Albă sunt probleme legate de instabilitatea terenului, care vor trebui remediate. Ele nu vor întârzia termenul de finalizare al lucrărilor de reabilitare la drumul spre Sarmizegetusa Regia”, a precizat Adrian David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.
Drumul Judeţean 705 A Costeşti – Sarmizegetusa Regia a fost considerat unul dintre proiectele importante de infrastructură derulate în ultimii ani în judeţul Hunedoara. Lucrările la tronsonul rutier de 18 kilometri au început în luna august a anului trecut. Proiectul de modernizare a DJ 705 A a fost finanţat din fonduri de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013 şi avut ca termen de finalizare luna decembrie a anului 2015. Contractul a fost atribuit prin licitaţie publică SC Trans Construct Import Export SRL, pentru un preţ de 18,2 milioane de lei. Valoarea investiţiei de la care a pornit licitaţia pentru proiect a fost de peste 41 de milioane de lei. Constructorilor li s-a dat termen ca până la finalul anului 2015 să finalizeze lucrările de modernizare a tronsonului rutier. În 21 decembrie 2015 a fost deschis traficului rutier doar un sector de 14 kilometri al şoselei, între Costeşti şi zona de la poalele Sarmizegetusei Regia.
Până la 1 mai 2016, potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara, Adrian David, proiectul va fi finalizat, iar turiştii care vor dori să viziteze parcul arheologic vor circula pe o şosea modernă, în care s-au investit circa 18 milioane de lei. Reprezentanţii administraţiei monumentului UNESCO preconizează că numărul turiştilor care vor urca la Sarmizegetusa Regia o dată cu redeschiderea tronsonului rutier va creşte semnificativ. În această perioadă, situl UNESCO de la Sarmizegetusa Regia poate fi vizitat, cu acordul administraţiei monumentului, însă turiştii sunt informaţi că ultimii patru kilometri ai traseului pot fi parcurşi doar pe jos, principalul drum de acces fiind închis până în 31 martie 2016.