După mai bine de un an de când a făcut istorie, declarându-şi insolvenţa, Primăria Aninoasa are şansa să o ia de la zero. Tribunalul Hunedoara a decis închiderea procedurii.
Reducerea cheltuielilor la sânge şi, mai ales, un ajutor guvernamental. Asta a însemnat işeirea oraşului Aninoasa din insolvenţa în care s-a aflat timp de un an şi 4 luni. Magistraţii Tribunalului Hunedoara au închis procedura de insolvenţă, după ce au amânat de două ori pronunţarea în acest dosar unic la nivel naţional, şi au retras administratorul judiciar numit în luna iunie a anului trecut. Pentru administraţia publică din Aninoasa, să o ia din nou de la zero este un lucru nesperat. “A fost groaznic. Ultimul an a fost foarte greu, cu creditorii care sunat zi de zi după bani, cu administratorul judiciar pe de altă parte… Dar, încet – încet le-am rezolvat şi sperăm să încheiem anul cu datorii zero. De acum înainte ne dorim să reuşim să depunem proiecte eligibile pe fonduri europene şi să schimbăm faţa oraşului”, a declarat primarul localităţii, Nicolae Dunca. Iar rpimul lucru pe care edilul vrea să îl facă este să repare drumurile!
Reamintim că, în luna iunie a anului trecut, împovărat de datorii, micuţul oraş hunedorean a făcut istorie când a cerut în instanţă declanşarea procedurii de insolvenţă. De vină pentru această situaţie au fost datoriile extrem de mari, de peste 9,2 milioane de lei, care depăşeau puterea financiară a bugetului local şi care au împins localitatea în pragul falimentului. În consecinţă, edilii din Aninoasa au cerut în instanţă insolvenţa, iar la jumătatea lunii iunie a anului trecut Tribunalul Hunedoara a admis cererea. Magistraţii au numit un administrator judiciar, respectiv SCP Tudor & Asociaţii SPRL, care să administreze localitatea alături de primar şi să încerce să aducă din nou Aninoasa pe linia de plutire. Împreună, conducătorii administrativi ai oraşului au conceput un plan de redresare, care a primit girul Consiliului Local Aninoasa, pe cel al Curţii de Conturi şi, în final, pe cel al Tribunalului Hunedoara. Punctul forte al planului de redresare l-a constituit creşterea gradul de colectare a taxelor şi impozitelor, cu accent direct pe rău – platnici, dar fără ajutorul guvernamental – de unde a primit suma de de 3.707 mii de lei – Aninoasa nu avea şanse reale de a ieşi la liman.
Oraşul Aninoasa s-a clădit în jurul minei de cărbuni, înfiinţată în 1885 şi la început a fost doar o colonie de mineri. În 1989 a devenit, oficial, oraş, însă în 2006 mina a fost închisă, iar asta a însemnat începutul sfârşitului. Minerii s-au trezit brusc şomeri, cu vreo 5.000 de dolari în buzunar, drept salarii compensatorii, dar banii s-au terminat la fel de repede cum au venit. Unii au plecat, alţii au rămas să spere că, într-o zi, lucrurile se vor schimba. Acum, în Aninoasa cel mai bine o duc pensionarii din sistemul minier, care au cam 2.000 de lei pe lună, mult peste media salariilor din zonă, care nu trece de 700 – 800 de lei. Cele câteva magazine sau firma de confecţii metalice nu reuşesc să absoarbă forţa de muncă, iar altceva în zonă nu mai există. În aceste condiţii, intrarea în insolvenţă a orăşelului, ce seamănă mai degrabă cu o comună, nu a mirat foarte tare pe nimeni.