19.9 C
Deva
luni, iunie 5, 2023

Atenție, se lucrează. Castelul Corvinilor, în șantier, dar poate fi vizitat

Castelul Corvinilor a fost construit la mijlocul secolului al XV-lea, de puternica familie a Huniazilor, iar în istoria sa de aproape şase secole a trecut printr-un lung şir de transformări, care i-au adus înfăţişarea grandioasă din zilele noastre.

Aproape cinci milioane de euro sunt investiți în restaurarea Castelului Corvinilor. Lucrările, finanțate cu fonduri europene, au început în vara anului 2019 și au termen de finalizare anul 2022. În prezent, mai multe zone ale Castelului Corvinilor sunt în plină reabilitare, însă accesul vizitatorilor este permis, în aproape toate încăperile edificiului.


„La ora actuală se vor ridica schelele pe fațada dinspre curtea Palatului de festivități, tocmai ce se pregătesc de demontarea lor de pe fațada galeriei suspendate a Turnului Njeboisia, de pe fațada Aripii Zolyomi și se lucrează, bineînțeles, și în zonele interioare: în cea de-a doua cameră a Casei Cuptoarelor și în zona aripii de nord, la toaletele Castelului. Există anumite restricții de vizitare, mai ales în zona sudică, în zona parterului și a primului nivel, Nje Boisia, unde se efectuează lucrări de consolidare, astfel că accesul e restricționat. Restul castelului este pus la dispoziție spre vizitare”, a declarat Ioan Bodochi, muzeograf al Castelului Corvinilor.

Proiectul de restaurare a Castelului Corvinilor vizează reabilitarea obiectivelor: Turnul pictat, Bucătăria Garnizoanei, Loggia Matia, Parter Turn Tezaur, Bastionul de tortură, Turn flancare pod, Turnul nou de poartă, Scara spirală, Sala Cavalerilor şi Sala Dietei, Turnul Capistrano, Ateliere (Locuinţa sudică), Aripa Zolyomi, Turnul Pustiu, Zona intrării în prima cetate, Turnul vechi de poartă, Bastionul alb, Aripa Bethlen, Bastionul Toboşarilor, Fântâna, Capela, Groapa Urşilor, Bastionul muniţiilor, Galeria suspendată, Turnul Nje Boisia. Un alt tip de lucrări vizează reabilitarea instalaţiilor sanitare existente şi înlocuirea instalaţiilor pe gaz cu un sistem de încălzire electric.

Foto: Primăria Hunedoara

 

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Știri Recente