20.1 C
Deva
vineri, septembrie 29, 2023

Precedent. Primăria Aninoasa a cerut insolvenţa la Tribunalul Hunedoara

Greutăţile financiare au învins Primăria Aninoasa, care este prima din ţară ce cere declararea procedurii de faliment. Administraţia publică are arierate de aproximativ 6 milioane de lei către furnizori şi stat.

aninoasa1Dosarul a  fost înregistrat vineri pe rolul Tribunalului Hunedoara, cu numărul 4869/97/ 2013 şi are ca obiect declararea procedurii de insolvenţă pentru Unitatea Administrativ Teritorială Aninoasa. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 17 iunie 2013 şi este foarte posibil ca insolvenţa să fie declarată după doar câteva termene de judecată, pentru că la Aninoasa lucrurile sunt clare. Practic, administraţia publică a fost îngenuncheată de datoriile către bănci sau furnizori.


Cât de gravă este situaţia a explicat viceprimarul oraşului, Adrian Albescu: „Datoriile noastre sunt undeva la 150 la sută din buget şi sperăm să putem declara insolvenţa. Noi suntem practic, demult, în insolvenţă. Pe noi ne-ar ajuta acest lucru, pentru că vor putea fi blocate penalităţile, care cresc zilnic cu 1.500 de lei şi, pe de altă parte, furnizorii de servicii şi utilităţi publice vor avea obligaţia să ne asigure continuitatea. Nu mai rămânem fără apă, Internet, telefoane şi altele şi vom putea să funcţionăm”.

De precizat că numai creditul contractat la o bancă pentru diverse lucrări de interes edilitar ajunge la 3,6 milioane de lei, iar la această sumă se calculează şi penalizările de întârziere pentru neplata în termenele stabilite.

În cazul în care instanţa va declara insolvenţa va fi numit un administrator judiciar care va monitoriza atent situaţia. Guvernul a aprobat luna trecută o Ordonanţă de urgenţă privind insolvenţa oraşelor, comunelor şi judeţelor. Documentul arată că unităţile administrative intră în acest proces dacă au datorii mai vechi de 120 de zile reprezentând peste 50% din bugetul general sau dacă nu s-au achitat obligaţiile salariale.

 

 

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente