-7.4 C
Deva
miercuri, februarie 8, 2023

Barajul Mihăileni a fost recepționat

Apele Române anunță că Barajul Mihăileni a fost recepționat. „Până în prezent s-au finalizat: barajul, descărcătorul de ape mari, plotul de apă industrială si MHC, inclusiv montajul echipamentelor hidromecanice; drumul de exploatare de pe malul stâng- pe o lungime de 3,60 km; devierea Drumului Național 74 din care s-au executat 3,52 km (din totalul de 4,6 km), 3 poduri și un viaduct; Sediul de exploatare”, se arată în comunicatul transmis de Apele Române.

Până în anul 2023 urmează să fie finalizate și celelalte componente ale investiției: devierea Drumului naţional DN 74 Brad – Abrud pe o lungime de 4,54 km; devierea a cinci kilometridrum de exploatare pe malul stâng al lacului de acumulare, cu pod peste râul Crişul Alb la coada lacului; strămutarea celor 5,5 km ai liniei de înaltă tensiune care traversează lacul de acumulare; amenajarea traseelor torenţilor care se descarcă în lacul de acumulare în scopul reducerii colmatării acestuia cu aluviuni; amenajarea cuvetei lacului de acumulare în vederea ecologizării acesteia”, anunță Prefectura Hunedoara.


Acumularea de la Mihăileni va putea să își mărească treptat volumul de apă pe care îl poate prelua în timpul viiturilor.

Situat pe Crișul Alb, în amonte de localitatea cu același nume și la 15 km de municipiul Brad, barajul de la Mihăileni este o investiție importantă a statului român. Până în prezent a fost alocată suma de 148,51 milioane de lei, din care 15 milioane în acest an. Valoarea totală a investiției este de aproape 168 de milioane de lei. „Peste 17.000 de locuitori, inclusiv pe cei care trăiesc în municipiul Brad, precum și obiectivele socio-economice din zonă (36 de km de drumuri, 45 de km de cale ferată), inclusiv amenajările agricole din lunca Crișului Alb (2000 de hectare agricole) vor fi mai protejați de riscul inundațiilor – Volumul total al acumulării va fi de 10,33 de milioane de mc din care Volum pentru atenuarea viiturilor 6,50 de milioane de mc; Anual, vor fi evitate pagube potențiale de natură socio-economică în valoare medie de peste 700 mii de euro. Va furniza necesarul pentru alimentarea cu apă potabilă a locuitorilor din Brad, Crișcior, precum și a altor consumatori aflați în aval de baraj. De asemenea, va constitui o sursă de apă pentru industria minieră din zonă. Mai mult, va avea și un rol de producere a energiei electrice (1,2 Gw/an)”, au informat reprezentanții Administrației Naționale „Apele Române”.

Barajul şi lacul de acumulare de la Mihăileni, aflate la 15 kilometri de municipiul Brad, la limita judeţelor Hunedoara şi Alba, au intrat în şantier din anul 1987, iar lucrările trebuiau finalizate în cinci ani, potrivit proiectului iniţial, din anii regimului Ceauşescu. Acumularea de pe râul Crişul Alb a rămas, în schimb, unul dintre cele circa 30 de proiecte hidrotehnice începute înainte de 1989 în România şi nefinalizate în următoarele trei decenii. De această investiţie urmau să beneficieze comunitățile din zona Bradului, precum şi numeroasele uzine şi exploatări miniere din Apuseni, dispărute între timp. Proiectul prevedea construcţia unui baraj pe râul Crişul Alb, cu o lungime de aproape 300 de metri şi o înălţime maximă de 24 de metri, precum şi amenajarea unul lac de acumulare cu un volum de peste 10 milioane de metri cubi, o suprafaţă de 110 hectare şi o lungime de 4,5 kilometri.

Amenajarea hidrografică de pe râul Crişul Alb a intrat în şantier în 1987, fiind proiecată să producă 1,2 GW pe an. În primii trei ani de la începerea lucrărilor, peste 60 la sută din lucrări au fost realizate, inclusiv cea mai mare parte din devierea DN 74, de 4,5 kilometri, aflată în prezent în şantier. După 1990, acestea au stagnat în perioade lungi sau au avansat într-un ritm lent. În ultimii ani, Acumularea Mihăileni a rămas în conservare, iar singurele lucrări care au avut loc aici au fost de întreţinere a şantierului.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Știri Recente