10.2 C
Deva
vineri, aprilie 19, 2024

Cartierul ridicat în comunism pe muntele de fier primește o nouă șansă

Regimul comunist plănuia transformarea comunei Ghelari într-un oraş al minerilor care munceau în exploatările de fier din zonă, însă după 1990 aşezarea de la poalele Munţilor Poiana Ruscă a intrat în declin.

Ultimele mine de fier s-au închis la mijlocul anilor 2.000, iar mulţi dintre foştii lor angajaţi au părăsit localitatea definitiv, plecând spre zonele lor natale din Moldova, Dobrogea şi din sudul ţării. Au lăsat în urmă mai multe blocuri aproape pustii, cu puţini locatari, clădiri degradate de trecerea timpului, unele lăsate nefinalizate de peste trei decenii.

Soarta cartierului Cuţ, aşa cum este numit locul de pe deal, ocupat de construcţiile din anii comunismului, se va schimba, potrivit autorităţilor locale. O investiţie de 26,5 de milioane de lei, finanţată de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020 va duce la reabilitarea cartierului. Proiectul va fi implementat pe o durată de 36 de luni. Cel puţin cinci blocuri de locuinţe vor beneficia de reabilitare termică, pentru 156 de locuinţe urmând ca pierderile de căldură să scadă considerabil în urma reabilitării, a informat Primăria Ghelari şi asociaţia parteneră în elaborarea proiectului.

Printre problemele existente în cartierul din Ghelari, cele mai grave sunt cele legate de capitalul uman, ocuparea forţei de muncă şi locuire, arată rezultatele unui studiu care a stat la baza proiectului. Peste 23 la sută dintre persoanele intervievate (155, din 674 de persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 65 de ani) au absolvit cel mult 8 clase.

Mai mult, 20 la sută dintre intervievaţi sunt afectaţi de dizabilităţi sau boli cronice. 46 la sută din totalul persoanelor potenţial active nu sunt încadrate pe piaţa muncii, iar 40 de copii de vârstă şcolară sunt în prag de abandon şcolar. Mai mult, copii de vârstă mică, sub 10 ani, se află în riscul de a nu fi înscrişi la şcoală, din cauza situaţiei materiale precare a familiei. Din studiu reiese că populaţia din zonă este într-un proces continuu de îmbătrânire, cu familii monoparentale, cu un număr de copii în scădere, raportat la numărul de familii, cu părinţi şi/sau copii plecaţi în străinătate.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/