- Unele castele vechi din Hunedoara s-au înconjurat de-a lungul timpului cu aura de locuri neobișnuite, care trezesc înfiorarea celor care le vizitează. Au o istorie plină de controverse, marcată de evenimente bizare și impresionează prin arhitectura și vechimea lor.
Un astfel de loc este Castelul Nalați Fay (video) de la marginea oraşului Haţeg. A fost construit la mijlocul secolului al XIX-lea și a aparținut mai multor familii de grofi din țara Hațegului.
În Al Doilea Război Mondial, castelul a fost transformat pentru câteva luni în centru de evacuare pentru sute de evrei din județul Hunedoara. A fost și garnizoană militară, iar după război a fost naționalizat de regimul comunist și a devenit preventoriu TBC și, mai târziu, în anii ’80, secție de neuropsihiatrie infantilă a spitalului din Hațeg. La începutul anilor ’90, când casa de copii cu nevoi speciale încă funcționa, locul îi înfiora pe oaspeții săi.
„Mărturisirea medicului Nistor Helmuth de la această unitate este zguduitoare, în ceea ce priveşte regimul alimentar al copiilor de aici. Pe o zi şi copil revin în medie: 0,064 bucăţi ou, 28 de grame de carne integrală (aceasta însemnând inclusiv osul şi slănina), sub 5 grame de unt etc. Medicamentele: fluctuante şi insuficiente. Lipsea până şi banala folie de polietilenă cu care să se acopere saltelele, multe dintre ele putrezite acum”, informa, în 1990, ziarul local „Cuvântul liber” din Hunedoara.
La sfârșitul anilor ’90, Castelul Nalați Fay a fost părăsit. Un proces a început în următorii ani, între presupușii moștenitori ai familiilor de grofi, care au revendicat moșia, și statul român. Abia în 2020, instanțele au decis că monumentul trebuie să rămână în patrimoniul orașului Hațeg.
Între timp, însă, castelul a devenit o clădire fantomă, a cărei asemănare cu faimoasa casă a familiei Addams (personajele de ficțiune care au inspirat numeroase producții literale și cinematografice) este izbitoare.
Comparația dintre cele două clădiri se datorează atât asemănării arhitecturii lor (turnul de deasupra intrării principale și scările de la intrare și hol, aspectul mansardelor și dimensiunile asemănătoare ale construcțiilor), dar și a stării înfiorătoare în care a ajuns fostul castel nobiliar.
Acoperișul monumentului istoric din Țara Hațegului s-a prăbușit pe unele laturi, din cauza grinzilor putrede, iar apele pluviale trec acum prin găurile din tavan și acoperiș. Interiorul arată dezastruos.
Localnicii au luat din clădirea părăsită în anii ‘90 tot ce puteau valorifica: instalații electrice, mobilier, tâmplărie, lemne, țigle, ferestre, cărămizi, trepte de marmură.
Toate încăperile au fost devastate, mai multe podele și plafoane s-au prăbușit, iar pereții rămași în picioare, împodobiți în trecut cu picturi din lumea poveștilor pentru copii, sunt mâzgăliți și murdăriți. În urmă cu câțiva ani, mai multe leșuri de animale erau aruncate în jurul clădirii și în beciul acestuia, transformând-o într-un loc respingător.
Parcul dendrologic din jur s-a transformat și el într-o adevărată junglă, aproape de netrecut din cauza lăstărișului, iar lacul din mijlocul său a dispărut.