11.3 C
Deva
vineri, martie 29, 2024

Aninoasa la un pas de a ieşi din insolvenţă cu ajutorul „darului” de la Guvern

Telenovela primului oraş falimentar din România se sfârşeşte în câteva zile. Aninoasa a avut noroc cu campania electorală şi, nesperat, a primit bani de la Guvern ca să-şi achite datoriile.

aninoasa1Oraşul Aninoasa poate ieşi din insolvenţă. Cu banii primiţi de la Guvern la sfârşitul lunii septembrie, când a beneficiat de suma de 3.707 mii lei a putut să-şi achite datoriile conform Planului de redresare financiara admis de Tribunalul Hunedoara. Tot Tribunalul Hunedoara se va pronunţa cu privire la închiderea procedurii de insolvenţă în data de 23 octombrie. O procedură de durată, declanşată în urmă cu aproape un an şi jumătate, perioadă în care micuţa localitate hunedoreană a fost practic condusă de un administrator judiciar numit de instanţă în luna iunie 2013.

De vină pentru această situaţie au fost datoriile extrem de mari, de peste 9,2 milioane de lei, care depăşeau puterea financiară a bugetului local şi care au împins localitatea în pragul falimentului. În consecinţă, edilii din Aninoasa au cerut în instanţă insolvenţa, iar la jumătatea lunii iunie a anului trecut Tribunalul Hunedoara a admis cererea. Magistraţii au numit un administrator judiciar, respectiv SCP Tudor & Asociaţii SPRL, care să administreze localitatea alături de primar şi să încerce să aducă din nou Aninoasa pe linia de plutire. Împreună, conducătorii administrativi ai oraşului au conceput un plan de redresare, care a primit girul Consiliului Local Aninoasa, pe cel al Curţii de Conturi şi, în final, pe cel al Tribunalului Hunedoara Punctul forte al planului de redresare l-a constituit creşterea gradul de colectare a taxelor şi impozitelor, cu accent direct pe rău – platnici, dar fără ajutorul guvernamental în Aninoasa nu s-ar fi văzut prea repede lumina de la capătul tunelului, chiar dacă s-a reuşit plata unei mari părţi din datoriile acumulate. La ultimul termen de judecată, Tribunalul Huendoara a amânat pronunţarea pentru data de 23 octombrie, când se aşteaptă finalizarea procedurii de insolvenţă şi revenirea la starea de normalitate adminstrativă.

Închiderea minei a adus declinul

Oraşul Aninoasa îşi datorează existenţa minei de cărbuni, înfiinţată în 1885. La început a fost o colonie de mineri, iar mai apoi urbea s-a dezvoltat în jurul exploatării miniere. În 1989 a devenit, oficial, oraş, însă în 2006 cerul s-a prăbuşit peste aninoseni, când mina a fost închisă. Fără alte perspective, minerii s-au trezit brusc şomeri, cu vreo 5.000 de dolari în buzunar, drept salarii compensatorii. Banii s-au terminat repede, iar sărăcia s-a acutizat. Unii au plecat, alţii au rămas să spere că, într-o zi, lucrurile se vor schimba. Acum, în Aninoasa cel mai bine o duc pensionarii din sistemul minier, care au cam 2.000 de lei pe lună, mult peste media salariilor din zonă, care nu trece de 700 – 800 de lei. Cele câteva magazine sau firma de confecţii metalice nu reuşesc să absoarbă forţa de muncă, iar altceva în zonă nu mai există. Proiectul privind dezvoltarea turismului minier, prin înfiinţarea minei – muzeu pe scheletul fostei unităţi extractive a căzut. În Aninoasa nu sunt nici drumuri practicabile, nici hoteluri, nici restaurante sau pârtii de schi, aşa că interesul pentru zonă este zero.

 

 

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/