4.6 C
Deva
joi, aprilie 25, 2024

Bani, bani, bani/ Bagă bani….Tot mai mulţi elevi hunedoreni încep şcoala cu ghiozdanul incomplet

De multe ori cererile exagerate ale profesorilor, manualele, culegerile şi caietele speciale cerute la clasă sunt mult peste posibilităţile financiare ale unui părinte care câştigă salariu minim pe economie

dilema

Prima zi de şcoală este aşteptată cu resemnare de către copii şi suspiciune de către părinţi. Dacă elevii consideră şcoala o corvoadă, care scade drastic orele de joacă sau cele petrecute cu prietenii, părinţii se gândesc cu strângere de inimă la bugetul pentru şcoală, care scade considerabil venitul lunar al familiei. Mai exact, lista cu necesarul de rechizite pe care le cer învăţătorii sau profesorii de la fiecare disciplină în parte. Listă cu care elevii vin acasă în prima zi de şcoală. Şi care invariabil, scoate sume considerabile din portofelele părinţilor.

Cer elevilor rechizite “de firmă”

Rozioara GearbăDacă fac un calcul total la ce buget trebuie alocat unui elev într-un an şcolar pe consumabile, caiete speciale, manuale sau culegeri cerute la clasă, o familie trebuie să scoată din buzunar pentru un singur elev, între 200 şi 300 de lei. Problema, o spun părinţii nu sunt rechizitele de bază, ci solicitările speciale din partea unor profesori care cer doar rechizite “de firmă”, care sunt de trei ori mai scumpe decât unele obişnuite. “Am două fetiţe la şcoală, una în cursul primar, iar cea de-a doua la gimnaziu. La fiecare început de an şcolar vin fiecare cu lista de la şcoală, care solicită o grămadă de lucruri care nu sunt aşa de importante, pentru că aşa vrea profesorul. De exemplu, la ora de desen le cere numai culori speciale, pahar pentru apă cu pensulă, paletă de amestecat culorile şi toate de firmă, care costă o grămadă de bani. Nu înţeleg de ce sunt necesare că oricum nu e şcoală cu profil artistic. Pe lângă asta, un singur caiet special costă 65 de lei. Ne apucăm de cumpărături din timp, că altfel nu avem cum să le achiziţionăm tot ce se cere la clasă. Un cost total, pentru ambele fete iese undeva la peste 350 de lei, aici intrând totul de la caiete şi penar la culegeri şi manuale”, spune Rozioara Gearbă (foto), mamă a doi copii.

Şi cărţile gratuite, tot pe banii părinţilor

esteraManualele care sunt finanţate gratuit până în clasa a X-a  şi ar trebui să fie primite de elevi în primele zile de şcoală sunt de multe ori într-o stare deplorabilă. Iar atunci, părinţii trebuie din nou să apeleze la portofel. “Anul trecut, băiatul cel mare a rămas fără carte de engleză. Pentru că nu mai aveam bani, nu am mai cumpărat-o şi s-a aliat cu un coleg din cartier, de îşi dădeau cartea de la unul la altul. Doar pe caiete am dat până acum 90 de lei, că le trebuie la amândoi de toate felurile. Pentru carioci, culori şi alte articole cerute la desen sau lucru manual, am cumpărat mai ieftine şi nu de toate. Nu ne putem permite şi e foarte costisitor, doar pentru un singur copil, darămite cu doi. Şi încă nu am primit lista de şcoală. Mai costă pe deasupra şi transportul”, mai dezvăluie Estera, o mămică (foto) din cartierul Zăvoi din Deva.

Cumpărături “în rate”

camelia gligorSe pare că achiziţiile rechizitelor şi ale caietelor în avans este mijlocul la care apelează majoritatea părinţilor, pentru ca începutul de an şcolar să nu îi prindă total nepregătiţi. “Da, în prima zi de şcoală primim lista completă. Unele caiete, creioane colorate şi alte accesorii le cumpărăm din timp, altfel nu am face faţă la numărul mare de materiale care se cer la clasă. Hârtie glasată, cartoane colorate, top de hârtie, carioci, culori tempera, plastilină, lipici, foarfecă şi câte şi mai câte… Unele trebuie cumpărate obligatoriu, altele le mai sărim. De multe ori şi cărţile lasă de dorit. Anul trecut, din şapte cărţi, doar trei erau bune. Restul a trebuit să le cumpărăm”, este de părere o altă mămică, Camelia Gligor (foto).

Rechizite gratuite de la stat

În acest an, pentru a da o mână de ajutor familiilor cu probleme financiare, Ministerul Educaţiei a repartizat Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Hunedoara peste 175.000 de lei pentru achiziţionarea de rechizite gratuite. “De acest program derulat prin Ministerul Educaţiei, vor beneficia peste 7.900 de elevi din învăţământul primar şi gimnazial. Valoarea unui pachet cu rechizite este de 25 de lei pentru elevii din clasele primare şi 30 de lei pentru învăţământul gimnazial”, a declarat Raluca Manea, purtător de cuvânt al ISJ Hunedoara. Comparativ cu un singur caiet special care costă 65 de lei şi unii profesori îl cer la ore, suma repartizată de stat pentru rechizitele unui singur elev, este mai mult decât modestă.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/