Dacă un creştin vrea să se roage după lăsarea întunericului în Casa Domnului nu poate. Toate bisericile se încuie peste noapte. Preoţii spun că numai aşa se pot feri de hoţii care atentează la cutia milei. Şi nu e la îndemână să organizeze „plantoane” nocturne
Biserica, locul în care enoriaşii vin să se roage când îi încearcă un necaz, când vor să mulţumească, sau să aprindă o lumânare, nu sunt deschise non-stop, cum poate ar crede mulţi dintre noi, ci funcţionează după un anumit orar. Lăcaşurile de cult hunedorene se deschid dimineaţa, înainte de începerea primei slujbe din zi şi se încuie după vecernie. Ar putea fi şi altfel dar, spun feţele bisericeşti, frica de hoţi obligă administratorii să pună lacătele pe uşi.
Biserica deschisă doar în timpul slujbelor
Chiar şi aşa, orarul “de zi cu zi” la bisericilor ortodoxe este destinat doar urbelor mai răsărite. La ţară, biserica sătească este deschisă şi mai rar doar în timpul slujbelor, după care se pune accesul enoriaşilor este interzis. “În comunităţile mai mici, oamenii vin direct la preot dacă au o problemă, legată de biserică. Dacă preotul e plecat, există tot timpul o persoană de legătură care are cheia lăcaşului de cult. Însă la ţară, oamenii nu prea au obişnuinţa să meargă la biserică în afara slujbelor”, spune preotul Gabriel Miricescu (foto), purtător de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.
Păzite ca băncile, 24 de ore pe zi
Totodată, dacă biserica ar fi deschisă non stop, ar trebui să fie cel puţin două persoane angajate, care să aibă grijă de lăcaşul de cult, zi şi noapte. Nu sunt însă intenţii din partea bisericii de a organiza astfel de plantoane. Pe de altă parte: “În vremurile de azi, nu poţi lăsa biserica deschisă, fără supraveghere. Poate au existat vremuri când oamenii nu îşi încuiau uşile la casă şi uşile bisericilor nu erau zăvorâte. Însă acum, sunt unii care fură şi ziua din biserică. La Catedrala Sf. Nicolae din Deva vine destul de des, o persoană fără adăpost care şi-a meşterit un sistem cu care scoate bani din cutia milei. Atât mărunţiş, cât şi bancnote”, mai adaugă preotul Miricescu.
Prin urmare, până când se va ajunge să se poată intra în biserică la orice oră din zi şi din noapte, rugăciunile în Casa Domnului devin inaccesibile credincioşilor de seara până dimineaţa.