- În ce constă provocarea când ești primul manager al Ansamblului Profesionist Drăgan Muntean, o instituție pe care ați luat-o de la temelii? Ce e cel mai greu și, în același timp, cel mai motivant pentru cineva aflat într-o astfel de poziție?
Înainte de toate aș vrea să vă mulțumesc pentru că îmi dați ocazia să le împărtășesc cititorilor câteva repere din activitatea noastră artistică.
-(Zâmbind)…hm…recunosc faptul că a fost o muncă grea dar frumoasă. În urmă cu 3 ani, atunci când s-a înființat Ansamblul Profesionist Drăgan Muntean, și eu am primit această sarcină de a mă ocupa de organizarea și formarea acestei instituții, nu am avut mult timp de gândire, am trecut repede în agendă tot ce am de făcut și cu un elan dumnezeiesc m-am apucat de treabă.
Vă mărturisesc de exemplu, că pentru fiecare costum pădurenesc am mers personal din poartă în poartă săptămână după săptămână în tot Ținutul Pădurenilor, pentru a alege 14 costume pădureneşti autentice, ce astăzi fac parte din lada de zestre a ansamblului.
Începutul a fost destul de greu, până am reușit să adun oamenii și lucrurile de care aveam nevoie, pentru a îndeplini misiunea ce mi-o propusesem, aceea de a pune pe scenă în fața publicului, frumusețea folclorului hunedorean și a deveni ambasadori în promovarea culturii tradiționale hunedorene.
Am avut norocul să găsesc oameni extraordinari, dedicați folclorului, alături de care am realizat o echipa extraordinară. Cred că acesta este unul din secretele unui manager bun – să aibă o echipă bună. Liantul care a legat această echipă pentru ca ansamblul să obțină cele mai bune rezultate a fost încrederea și aprecierea. Este ca într-o familie cu mulți copii. Munca fiecăruia este la fel de importantă și nu trebuie să existe diferențe.
- Care credeți că sunt motivele pentru care activitatea Ansamblului pe care îl conduceți a devenit atât de cunoscută într-un timp relativ scurt?
Profesionalismul! Afirm acest lucru mărturisindu-vă un secret. Am ridicat ștacheta încă de la debut …nu am intenționat să creștem treptat, am muncit intens și am vrut să respectăm acest titlu de profesionist în toate realizările semnate Ansamblul ,,DRĂGAN MUNTEAN”.
Toate spectacolele noastre au fost realizate în premieră, fiecare eveniment având o temă, o poveste cu început și sfârșit, ,,cumva am creat un stil propriu al ansamblului’’. Am încercat să ne abatem de la clasica structură a spectacolelor de folclor și acest lucru ne-a ajutat să creăm alt tip de spectacol, dar mai ales faptul că facem această muncă cu o infinită plăcere, iar publicul nostru a constatat acest lucru și așteaptă cu drag fiecare spectacol. Oamenii rămân atașați ideilor de tradiție, cultură, dar și de păstrare a valorilor autentice. Globalizarea a adus multe lucruri, și bune și rele, însă românul n-a uitat să trăiască în conformitate cu tradiția, să-și cânte bucuriile și necazurile așa cum au făcut-o bunii și străbunii, dintotdeauna. Folclorul, spiritualitatea populară în întregul ei, alături de credința creștin-ortodoxă au conferit în timp românului un anumit fel de a fi, de a se manifesta și de a trăi.
- Ați menționat faptul ca ați mizat pe o colaborare constructivă cu oamenii din jurul dumneavoastră… Cum caracterizați echipa Ansamblului Profesionist Drăgan Muntean?
A fi manager într-o instituție cu artiști, nu e deloc ușor și nicio zi nu seamănă cu cealaltă. Pe de altă parte însă, eu spun că s-a creat o echipă frumoasă, harnică și cu mult drag pentru munca pe care o desfășoară, altfel nu ar exista rezultate. Asta în condițiile în care e știut faptul că salariile din cultură nu sunt prea motivante.
De orchestră se ocupă maestrul George Cîlţea, un om ce a închegat o orchestră profesionistă, pe care o ține în mână cu o tărie de fier și cu mare profesionalism.
Dansatorii au fost instruiți de coregraful ansamblului, domnul Mircea Resiga, de asemenea un om cu mare talent și cu multă dăruire și dragoste pentru dansul folcloric.
Regia spectacolelor și scenografia cu mare încredere am acordat-o doamnei Mariana Lemneață, intuind a fi un om atent la detalii, cu acel talent de a pune în spectacol acel ,,ceva” de care aveam nevoie pentru a ieși din tipare.
Personalul administrativ format din Tăbăcaru Daniela – economist și Pătruțiu Octavia – inspector de specialitate, precum și Monica Budriș de asemenea, au avut un rol foarte important în echipa ansamblului.
Colaboratorii noștri din orchestră, pe care mereu i-am considerat ca făcând parte din ansamblu, cărora vreau să le mulțumesc pentru faptul că au răspuns prezent la toate activitățile ansamblului, fără de care nu am fi avut o echipă atât de frumoasă, completă și complexă, precum și dansatorilor și soliștilor colaboratori ai ansamblului.
- Puteți enumera din palmaresul Ansamblului câteva evenimente care v-au fost foarte dragi?
Sigur toate evenimentele realizate au avut din partea mea o mare implicare, am trăit cu emoție fiecare început de spectacol, acel moment unic când se deschide cortina în ropote de aplauze și am simțit că zbor atunci când se închidea sub aceleași ropote. Amintesc aici: ,,Primăvara-n strai de sărbătoare”, spectacol de debut al Ansamblului Profesionist “Drăgan Muntean”, ,,Mărie, dragă Mărie!”, ,,Sunetul Toamnei!” – Petroșani, ,,Hai să dăm mână cu mână!”, ,,Dor de Dragobete”, ,,Cântec de primăvară”, ,,Șezătoare în casă la lele Floare“, ,,Unire-n cuget și-n simțiri!”, ,,Daru’ lu’ Florar”, ,,Ziua Internațională a Iei”, ,,O, Măicuță Sfântă!”, ,,Serbările Naționale Țebea”, ,,Târg de toamnă în Cetate”, Festivalul Național de Folclor ,,Ioan Macrea” – Sibiu, Spectacol de colinde ,,Noi umblăm și colindăm!” – Petroșani și Orăștie, ,,… de Dragobete” – Otopeni, ,,Festivalul inimilor” – Timișoara, Festivalul Național de Folclor ,,Tradiții la români” – Timișoara, și multe altele.
De asemenea sunt foarte mulțumit de faptul că am reușit în toamna aceasta să lansăm două albume discografice care conțin o parte din munca noastră din acești trei ani frumoși. Consider aceste albume ca fiind o mărturie, în timp a muncii noastre, făcută cu multă dragoste pentru folclorul românesc și, în special, cel hunedorean. Aceste albume conțin suite de orchestră și suite de dansuri din diferite zone folclorice ale țării, orchestrate de maeștrii George Cîlțea și Constantin Arvinte.
Având in vedere noua reorganizare…. ,cum vă despărțiți de Ansamblu și ce planuri aveți pentru viitor?
Sigur că nu mă pot pronunța cum vor evolua lucrurile, însă îmi doresc ca toată munca mea să nu fi fost de prisos, indiferent cine vine are o bază, are rădăcini pe care să stea și pe care să se ridice, are deja niște oameni valoroși, … trebuie doar să știe cum sa-i prețuiască.
Lucian Blaga spunea că „veșnicia s-a născut la sat”… Satul rămâne veșnic, însă noi suntem în continuă schimbare, de la o generaţie la alta. Important este ca oamenii, dar mai ales tinerii, să preţuiască în continuare datinile şi obiceiurile străvechi, punându-le la loc de cinste. De noi depinde modul de păstrare a creaţiei populare, a valorilor folclorice. Educaţia mai exactă, mai elaborată, a tinerilor, ce trebuie să ducă mai departe acest tezaur, şi vreau să menționez poate cel mai important lucru , păstrarea autenticităţii valorilor culturii populare.
Pentru mine despărţirea de Ansamblu nu este ușoară,…nimănui nu i-ar fi în situația mea… mă legasem mult sufletește….e ca atunci când dai naștere unui prunc, îl crești trei ani și după trei ani în care ai avut grijă să crească drept și sigur, trebuie să-l părăsești. Mulțumesc celor din conducerea Consiliului Județean Hunedoara care ne-au sprijinit în acești ani și celui care ne-a inființat și care a luptat pentru ca judeţul Hunedoara să aibă un Ansamblu Profesionist care să poarte numele celui mai mare doinitor al Ardealului. Acest om, alături de alții care ne-au susținut, a știut că valorile folclorului trebuie aşezate acolo unde le este locul pentru a fi păstrate, conştientizând necesitatea exterioară, dar şi interioară, de a avea această ladă de zestre care să păstreze, să promoveze şi să transmită frumosul folclor hunedorean. Mulțumesc din suflet domnului Preşedinte Mircea Ioan Moloţ, datorită căruia există acest ansamblu astăzi și care a avut încredere în mine dându-mi această frumoasă sarcină de a construi această instituție de cultură în județul Hunedoara, ce promovează folclorul hunedorean și național.
Vreau să mulțumesc în mod deosebit familiei mele, pe care recunosc că am neglijat-o uneori, deoarece a fost necesară prezența și implicarea mea mult peste orele de program. În ultimul an, Dumnezeu mi-a dăruit bucuria nemărginită, de a-mi aduce în familie doi membri – o fată și un băiat – ce au nevoie de toata atenția mea ca părinte… Existența lor îmi face această despărțire ușoară.
Pe plan profesional, activitatea mea ca manager al Ansamblului se încheie. Continuă însă frumoasa mea activitate artistică pe numeroase scene din toată țara.
Trăim vremuri în continuă schimbare, trăim vremuri în care avem nevoie de confirmarea faptului că rădăcinile acestui neam sunt adânc înfipte, iar folclorul și tradițiile sunt o mărturie puternică ce trezește în fiecare din noi puternicul sentiment patriotic și de apartenență a acestui neam. Ardealul are în istorie mulți viteji, și cele mai frumoase cântece patriotice. Poate nu întâmplător m-am născut aici. Mulțumesc bunului Dumnezeu că mi-a dat acest „talant” pe care să-l dăruiesc oamenilor ce iubesc glasul și cântecul meu.
Și pentru că suntem la pragul dintre ani, doresc tuturor angajaților, colaboratorilor, publicului și celor care au susținut instituția noastră, ca bunul Dumnezeu să le aducă în viață binecuvântări, belșug în casă și liniște în suflete! La mulți ani!