26.1 C
Deva
sâmbătă, septembrie 30, 2023

Nu stau să ia bătaie! Arsenalul defensiv al hunedorencelor: spray-uri cu piper, pistoale cu gloanţe de gumă şi arte marţiale

Deşi într-o societate civilizată nu ar trebui să existe astfel de incidente, agresorii, indiferent că sunt necunoscuţi de pe stradă sau partenerii de viaţă, ar trebui să se gândească de două ori înainte să atace, o victimă femeie, deoarce s-ar putea trezi cu ochii în flăcări, electrocutaţi sau bătuţi măr

spray siteO hunedoreancă, mamă a doi copii a fost omorâtă anul trecut de partenerul de viaţă în urma violenţelor domestice duse la extrem. Alte opt mame au solicitat sprijinul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Hunedoara tot din cauza situaţiilor de violenţă în familie, în unul dintre aceste cazuri fiind instituit de instanţă ordin de protecţie faţă de agresor. Tot anul trecut, 23 de femei din judeţ au fost victime ale violurilor sau ale tentivelor de viol. În urma acestor statistici negative dar şi al atacurilor violente îndreptate în special asupra reprezentantelor sexului frumos, acestea învaţă, încet dar sigur, să se aprere singure. Tehnicile de autoapărare şi folosirea armelor neletale sunt cele mai folosite metode prin care femeile pot riposta, îndepărta agresorii şi în unele cazuri, chiar răni.


Metoda uşoară: armele albe

armaMagazinele care comercializează arme letale sau neletale sunt căutate în special pentru “aprovizionare” atât de către doamne, cât şi de fraţi, prieteni sau soţii grijulii ai acestora. Cele mai folosite arme pentru autoapărare sunt spray-urile paralizante, cele cu piper, armele cu electroşocuri şi chiar pistoalele cu gloanţe de cauciuc. “Cele mai solicitate arme sunt spray-urile paralizante cu piper. Acestea sunt de două feluri: cu jet compact sau cu dispersie. În cazul în care sunt acţionate către faţa agresorului, acesta simte senzaţia este de arsură, înecare şi are probleme cu respiraţia. Aceste simptome pot persista între 5 şi 25 de minute, timp suficient ca victima să ceară ajutor sau să se îndepărteze. Preţul unui astfel de spray este între 10 şi 12 lei”, spune Bianca Roşca, administratorul unui magazin de arme.

Pe locul doi în preferinţele doamnelor este bastonul cu electroşocuri. În funcţie de dimensiuni, acesta are o tensiune între 2.000 şi 5.000 de wolţi. Deşi este mai voluminos decât un spray, descărcarea electrică generează un zgomot foarte puternic, care poate intimida agresorul. Totodată acesta are rolul  de a-l imobiliza pentru cel puţin 20 de minute, odată acţionat. Preţul unui astfel de dispozitiv începe de la 135 de lei.

 Pistolul, pentru orice eventualitate

“Am avut doamne care au solicitat pentru autoapărare pistoale cu bile din cauciuc. Deşi necesită permis de port-armă şi implicit mai multe acte, femeile ale căror soţi sunt plecate şi au obiecte de valoare în casă au considerat că au nevoie de acest gen de protecţie. Se simt mai în siguranţă cu un pistol în casă, pentru orice eventualitate”, mai spune Bianca Roşca. Un pistol cu bile costă între 900 şi 1.700 de lei, iar muniţia pentru acesta se eliberează doar pe bază de permis.

Metoda grea: artele marţiale

anrenamentPe lângă armele neletale, femeile se mai bazează şi pe tehnici de autoapărare, care sunt extrem de eficiente în cazul unui atac direct. Una dintre cele mai cunoscute metode de autoapărare este învăţarea practicării Aikido.

“Ideea centrală în Aikido este de a utiliza armele adversarului, împotriva lui şi împreună cu el. În lupta cu mâna goală, corpul este o armă care, împreună cu strategia luptei conduc la evitarea atacului şi apoi la neutralizarea acestuia. Este mult mai productiv să foloseşti forţa agresorului , a atacului său, pentru a-l neutraliza” spune Sensei Monica Landt, care iniţiază devenii în Arta Armoniei, aşa cum este numită Aikido de către întemeietorul ei, Sensei Morihei Ueshiba. La cursurile care au loc de două ori pe săptămână participă atât copii, cât şi femei şi bărbaţi.

MAin autoaparare (1)Tehnici învăţate cu multă răbdare

Deşi pentru o tehnică desăvârşită iniţiatul trebuie să exerseze ani întregi, procedeele de autoapărare se pot aplica şi la câteva luni de la primul curs. “Noi mergem pe ideea de a preveni orice eveniment neplăcut. În cazul în care nu poţi evita o înfruntare directă, măcar te poţi apăra”, mai spune Sensei Monica. Esenţialul în această formă de mişcare este că eşti pregătit pentru orice, oricând. Poţi para anumite lovituri cu arme ascuţite, de exemplu, prin anumite tehnici de cădere şi rostogolire, care se învaţă în primele  ore de antrenament. Cu un antrenament potrivit, o femeie poate pune jos un agresor din câteva mişcări, indiferent de mărimea acestuia. Costul unui curs este de 50 de lei, iar cuvântul de bază pentru a caracteriza învăţarea tehnicilor Aikido este “Răbdare”, deorece unele mişcări sunt repetate de mii de ori, până sunt duse la perfecţie.

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente