Bucate pregătite cu măiestrie au fost jurizate ieri la sfârşitul examenului de finalizarea a Cursului de formare pentru meseria de bucătar. 13 persoane lipsite de libertate şi-au luat ieri diplomele în meseria care, speră ei să le aducă la eliberare, un loc de muncă în acest domeniu
Proba practică a examenului a umplut bucătăria Centrul de Formare Profesioanală din Deva de arome care de care mai îmbietoare. Deţinuţii s-au întrecut în pregătirea unor reţete sofisticate cum ar fi păstrăv la cuptor pe pat de legume, ruladă de piept de pui cu legume, ciuperci umplute sau gustoase tarte cu fructe.
500 de ore de pregătire
„Am învăţat foarte multe lucruri noi, iar reţetele le-am putut sugera şi noi. A fost ceva reciproc, a fost comunicare, a fost foarte bine. Am mai lucrat ca ajutor de bucătar, aşa că am rămas oarecum în domeniu. Este un lucru bun, care ne va ajuta pe viitor”, spune George Vancea, un viitor bucătar. Şi Vasile Crăciun care a fost ospătar şi bodyguard înainte să ajungă în Penitenciarul Bârcea Mare spune că acest curs a fost foarte util. De asemnea, el speră să îşi găsească un loc de muncă ca bucătar, după ce se eliberează. Cel care a îndrumat paşii deţinuţilor 500 de ore pentru a ajunge în final la prepararea unor reţete deosebite, spune că acest curs a fost primit foarte bine de deţinuţii care s-au înscris la curs. „Au fost tineri cursanţii şi au părut mai interesaţi decât ceilalţi pînă acum. Cel puţin trei, patru dintre ei, s-au descurcat chiar foarte bine. În acest moment cursanţi sunt pregătiţi să fie angajaţi ca ajutor de bucătar dacă nu chiar bucătar”, spune Vasile Ghinieş, lector la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Hunedoara.
Bucătăria, atracţie pentru deţinuţi
Cursul de formare pentru meseria de bucătar se bucură de o mare popularitate în rândul persoanelor lipsite de libertate din Penitenciarul Bârcea Mare. “Este un plan pe care îl organizăm cu Penitenciarul, este vorba despre două cursuri de bucătari, organizate anual. Avem prins şi pe anul 2014 în planul de formare pentru dânşii aceste cursuri de bucătari, cât şi alte meserii, avînd în vedere că sunt solicitări pe partea de construcţii sau montatori termpoane”, spune Vasile Velichi Iorgovan, directorul AJOFM Hunedoara. În ultimii ani, unii dintre deţinuţii care au urmat acest curs în penitenciar s-au angajat ca bucătari atât în ţară, cât şi peste hotare.