Deşi legea prevede sancţiuni financiare de până la 10.000 de lei, dar şi o pedeapsă cu închisoare de la şase luni la trei ani, hunedorenii abandonează în continuare câini pe stradă, fără ca autorităţile să intervină. În judeţ există un singur caz de sancţionare a unui călănean pentru abandon cu suma de peste 2.000 de lei
Cercul vicios în care se învârte momentan rezolvarea problemei maidanezilor de pe străzile judeţului, nu mai este o necunoscută pentru nimeni. În timp ce autorităţile încearcă să ţină sub un oarecare control populaţia canină care se înmulţeşte de la un sezon la altul, unii hunedoreni abandonează în continuare câini pe străzi. Câini adoptaţi din adăposturi. Deoarece aşa zişii iubitori de animale nu sunt sancţionaţi pentru faptele lor (penale) acestă practică a devenit o obişnuinţă.
Oamenii, singurii vinovaţi
„Vinovaţi pentru faptul că sunt câini pe stradă, suntem noi oamenii, care nu am făcut nimic până în prezent. Noi care care continuăm să hrănim câini pe stradă, care continuăm să abandonăm câini pe stradă, care venim în adăposturile publice, adoptăm un câine şi apoi îl eliberăm pe stradă, pentru că aşa-i mai frumos, să stea în faţa blocului. Nici măcar nu avem minimum de decenţă să luăm un câine sterilizat, sau să îl sterilizăm. Deci, principala vină a faptului că se află câini pe stradă, suntem noi oamenii, pentru că suntem inconştienţi”, spune Adrian Cioran, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Serviciul Judeţean Pentru Ocrotirea Animalelor fără Stăpân”.
Abandonul animalelor se pedepseşte şi cu închisoarea
În acest moment, o singură primărie din judeţ, respectiv cea a municipiului Călan a luat atitudine şi a amendat abandonul animalelor aşa cum prevede legea. 2.300 de lei este amenda primită de bărbatul care a abandonat un câine luat de la adăpost pe stradă, sancţiune care “şters” pofta altor iubitori de animale de a proceda în acelaşi mod. Iar această sancţiune poate fi considerată modică, pentru că abandonul animalelor se pedepseşte şi cu închisoarea. Potrivit Legii 205/2004 privind protecţia animalelor modificată prin Legea 9/2008 abandonarea câinilor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda penală de la 1.000 lei la 10.000 lei şi confiscarea animalelor. Potrivit normelor privind adopţia, o persoană care ia un câine în îngrijire trebuie să îi asigure bunăstarea şi protecţia şi să îl ducă anual la vaccinarea antirabică obligatorie. “Sunt cazuri în care a luat câinele, l-a adoptat, iar apoi i-a dat drumul pe stradă din varii motive. Avem şi cazuri de genul ăsta. Singurii care pot sancţiona cazurile de genul ăsta sunt Poliţia Locală, poliţia municipală sau judeţeană, cât şi inspectorii sanitar-veterinari sunt în măsură de a acţiona în acest sens”, mai spune reprezentantul SJOAFS Hunedoara. În acest moment se mai cunosc două cazuri clare de abandon, iar ambii făptaşi vor fi aspru sancţionaţi, pentru a fi daţi drept exemplu, deaorece această practică trebuie să fie stopată. Sutele de câini capturaţi de pe stradă şi duşi în adăposturile din judeţ au nevoie de familii care să îi primească în mijlocul lor, nu abandon în stradă fără hrană, adăpost sau tratament medical.
Legea strâmbă, împiedică “curăţarea” străzilor de patrupede
Iar faptul că problema maidanezilor este una la care se pare că momentan nu există rezolvare, nu ar trebui aruncată în spatele celor care chiar înceracă să gestioneze oarecum această problemă spinoasă.“Situaţia câinilor de pe stradă se gestionează foarte dificil. Nu este vina mea, a Asociaţiei, nu este vina Consiliului Judeţean care este singurul care finanţează, nu este vina primăriilor. Trebuie să renunţăm la subiecte de genul “cine e vinovat”. Singurul vinovat este cel care a făcut această lege, puţin stâmbă, deoarece a fost foarte uşor de contestat”, mai spune veterinarul Adrian Cioran. În acest moment în subordinea SJOAFS Hunedoara există un număr de opt adăposturi în Deva, Brad, Orăştie, Simeria, Hunedoara, Călan, Petroşani şi Uricani, care sunt ocupate la capacitate maximă şi un număr estimativ de peste 30.000 de patrupede fără stăpân pe străzi.