23.3 C
Deva
joi, septembrie 21, 2023

Prima zi de Capacitate. Examenul la Limba română, un fleac

Subiectele din acest an de la prima probă a Evaluării Naţionale a fost o surpriză pentru candidaţi. Deşi elevii nu se aşteptau la genul liric, cerinţele au fost “floare la ureche”

Emoţii mari pentru absolvenţii de gimnaziu, care au trecut astazi de prima probă a Evaluării Naţionale, cea la Limba şi literatura română. Din numărul total de 3.357 de elevi înscrişi la Capacitate în judeţul Hunedoara, 80 au ales să nu se prezinte la examen. La această probă, nu au fost înregistrate incidente sau dificultăţi la nici unul dintre cele 16 centre de examen.


Subiecte neaşteptate, dar uşoare

La Şcoala “Andrei Şaguna” din Deva, unul dintre acestea, candidaţii păreau foarte încrezători la ieşirea din sălile de testare, susţinând că examenul a fost neaşteptat de uşor. La un timp de lucru de două ore, elevii au primit ca subiecte un text liric, şi un text nonliterar, cu mai multe cerinţe, multe dintre acestea de ordin gramatical, dar şi redactarea unei compuneri scurte şi a unei naraţiuni. Notele pe care viitori liceeni speră să le obţină la acest examen variază de la 6 la 9.50. “A fost un examen uşor. Puţin mai grele compunerile din a doua parte, dar ne-am descurcat. Voi lua cu siguranţă o notă peste şase”, spune Andreea Gherman, absolventă de gimnaziu la Liceul Pedagogic din Deva. Nici pentru colega ei, Ana Maria Groza, testarea la Limba română nu a pus probleme. “Mi s-a părut uşor şi acum şi la simulare. Partea a doua ne-a surprins, am crezut că ne va da altceva, dar a fost ok. Sper că iau peste nota 9, deoarece vreau să merg continui tot la Pedagogic”, a spus eleva. Liceele cele mai “vânate” în această toamnă, în reşedinţa de judeţ, după dispariţia Liceului Teoretic “Traian” par să fie Colegiul Naţional “Decebal” şi Liceul Pedagogic Sabin Drăgoi.

Copierea, sancţionată cu nota 1

La examenele din acest an, nu doar elevii sunt supravegheaţi suplimentar cu camere de luat vederi în sălile de examen, ci şi sălile în care se primesc şi multiplică subiectele şi cele unde se preiau lucrările sunt monitorizate electronic. “Elevii de clasa a VIII-a care susţin Evaluarea Naţională şi sunt surprinşi că încearcă să fraudeze unul dintre examene, sunt sancţionaţi cu nota 1 pe lucrare. Drept urmare ei nu se mai pot prezenta la Evaluarea Naţională, decât anul următor”, spune Maria Ştefănie, inspector şcolar general, din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara.

Capacitatea, 75 la sută din admiterea la liceu

Deşi prima probă a fost uşoară, în zilele care urmează, absolvenţii de gimnaziu mai au de trecut două examene. Mâine se vor prezenta la centrele de examen doar elevii care suţin testarea la Limba Maternă, iar miercuri, viitorii liceeni se vor afla faţă în faţă cu cel mai dificil examen, cel la Matematică. În acest an, media examenelor de la Capacitate, vor avea o pondere de 75 la sută pentru admiterea la liceu, în timp ce media generală a anilor de gimnaziu, va reprezenta doar 25 la sută.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente