25.7 C
Deva
sâmbătă, septembrie 30, 2023

Primăria Petroşani astupă „groapa lui Serafinceanu” de la Colegiul Hermes cu bani europeni

Groapa care se cască lângă Colegiul „Hermes” din Petroşani şi care pune în pericol chiar integritatea instituţiei de învăţământ, va fi acoperită cu fonduri europene. Acolo ar fi trebuit să fie amenajat un mini-hotel pentru practica elevilor, dar în schimb a apărut un crater.

groapa.hermesPotrivit primarului din Petroşani, Tiberiu Iacob – Ridzi, Ministerul Educaţiei a aprobat, încă din anul 2007, înfiinţarea şi modernizarea unor şcoli de arte şi meserii, finanţate din bugetul ministerului, iar pe lista anunţată era cuprins şi Colegiul Hermes din Petroşani. Au fost demarate procedurile de reabilitare a unităţii de învăţământ „Colegiul Economic „Hermes” şi Şcoală de Arte şi Meserii”, care cuprindea lucrări de reabilitare a clădirii şcolii, a căminului, a cantinei, precum şi lucrări de construire a unor ateliere şcoală şi a unui minihotel, precum şi a două spaţii comerciale, toate necesare pentru desfăşurarea orelor de practică pentru elevi.  Licitaţia din 2008 a fost câştigată de una dintre firmele controlate de ex-prefectul de Hunedoara, Aurelian Serafinceanu, dar din tot proiectul s-a realizat doar partea de reabilitare a clădirii şcolii, as căminului şi s-a săpat fundaţia pentru minihotel, apoi proiectul a  fost stopat. Tiberiu Iacob – Ridzi spune că Ministerul nu a mai finanţat această investiţie pentru că s-a renunţat la şcolile de arte şi meserii, prin Ordinul MECI 3312/ 02-03.2009.


Proiectul ratat care a înghiţit sute de mii de lei

Asta nu înseamnă, însă, că firma lui Serafinceanu a avut de pierdut. Numai într-o singură tranşă, adică în august 2013, consilierii de la Petroşani au decis alocarea sumei de 50.000 de lei  pentru efectuarea unor lucrări de consolidare în apropierea Colegiului „Hermes” din Petroşani. Este vorba despre o groapă săpată de firma care a câştigat licitaţia pentru mini-hotel. Acolo a fost excavat malul de pământ, chiar lângă liceu, care este acum în pericol să se prăbuşească şi apoi nu s-a mai făcut nimic. Malul de pământ a fost consolidat pe o porţiune foarte mică, iar restul versantului este „susţinut” de un schelet din lemn distrus de intemperii. Şi, potrivit datelor oficiale, pentru groapa consolidată pe alocuri constructorul a încasat aproximativ 150.000 de lei, sumă la care se adaugă şi banii pentru reabilitarea instituţiei de învăţământ, care a depăşit 740.000 de lei.

Pericol înlăturat pe banii UE

Şi, în timp ce Ministerul nu a mai finanţat proiectul, groapa se cască hidos şi riscă să înghită Colegiul Economic cu totul. Aşa că, municipalitatea se pregăteşte să acopere „groapa lui Serafinceanu” cu fonduri europene. „Municipiul Petroşani a depus spre finanţare proiectul <<Atelierele Hermes Petroşani – şanse reale în formarea profesională>>, prin care se propune continuarea investiţiei începute la ColegiuL Hermes Petroşani, respectiv reabilitarea cantinei, construirea minihotelului şi a spaţiilor comerciale”, a declarat primarul municipiului Petroşani,. Proiectula fost depus după lansarea unui program – apel pe care se poate solicita finanţare pentru lucrări executate şi neplătite la data semnării contractului de finanţare, lucrări rămase de executat, dotări dacă au fost cuprinse în contractul de lucrări cheltuieli pentru  serviciile de dirigenţie de şantier şi cheltuieli de informare şi publicitate. De precizat, însă, că nu câştigătorul licitaţiei din 2008 va executa lucrarea în continuare. “Am făcut proiect pentru a accesa fonduri europene şi începe o nouă procedură”,a  explicat viceprimarul municipiului Petroşani, Dorina Niţă.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente