5.8 C
Deva
joi, aprilie 25, 2024

Se caută soluţii! Covorul cauciucat ucide lent arborii din Parcul “Cetate”

Mocheta obligatorie de protecţie amplasată la locul de joacă pentru copii din Parcul “Cetate” sufocă copacii din zonă

arbori 2

Aproape 20 de arbori din Parcul “Cetăţii” din Deva se usucă “cu zile”, din cauză că rădăcinile lor nu primesc suficientă apă pentru a se hrăni. Această situaţie a fost semnalată “Ziarului Hunedoreanului” de către un devean care obişnuieşte să se plimbe foarte des în parcul de la poalele Cetăţii.

Rădăcini “sufocate”

“Vin de 36 de ani în parc, iar în ultima perioadă am observat că o mare parte dintre copacii din zona locului de joacă se usucă. ioan tandrau.După ce terenul care îi alimenta cu apă a fost acoperit şi bănuiesc obturat de covorul cauciucat de protecţie pentru copii, vârfurile copacilor au început să se usuce şi încet, încet copacii mor. Sunt arbori frumoşi, solizi şi puternici şi este păcat de ei să fie lăsaţi aşa să moară. Mă gândesc că cei care administrează parcul ar putea aduce un specialist să remedieze situaţia cât se mai poate”, spune Ioan Ţandrău (foto).

SOS la SPIGM

Într-adevăr în zona locului de joacă pentru copii, o parte dintre copaci sunt déjà uscaţi, iar alţii pe punctul de a deveni lemne de foc sau compost. Cu cât copacii sunt mai departe de marginea covorului gumat, iar spaţiul lăsat pentru a fi udaţi şi a respira este mai mic, cu atât arborii sunt mai afectaţi. Reprezentanţii Serviciului Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală (SPIGM) Deva cunosc această situaţie şi fac tot posibilul pentru a salva arborii. “În fiecare zi copacii din acea zonă sunt udaţi. Dacă nu reacţionează la acest tratament, vom săpa şi vom introduce tuburi la un metru adâncime pentru a le da apă direct la rădăcină. Totodată, în toamnă aceşti arbori vor fi toaletaţi pentru regenerare. Sperăm ca prin aceste acţiuni să îi vindecăm”, spune Marius Muzicaş, şeful SPIGM Deva. Din cauză că proiectul de modernizare al parcului a fost realizat pe fonduri europene, beneficiarii nu pot interveni asupra lucrărilor în sensul că nu este permisă nici o modificare în geografia covorului gumat aşternut peste pământ.

Minimul de un metru pătrat nu este respectat

Pentru a asigura spaţiul necesar pentru creştere şi hrănire, un copac trebuie să aibe în jurul lui un spaţiu liber de minimum un metru pătrat. Iar la locul de joacă din Parcul “Cetate”, unii arbori de-abia dacă au 20 de centimetri liberi până la mocheta care îi sufocă. “Spaţiul liber din jurul unui copac trebuie să fie de minim un metru pătrat. Altfel,  dacă se întind pe o suprafaţă foarte mare rădăcinile copacului nu mai au cum să ajungă la pânza freatică şi atunci pomul nu are de unde să îşi ia apa şi moare”, spune şi Radu Crişan, directorul Direcţiei Silvice Hunedoara.

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/