Locatarii din blocurile turn, prevăzute cu lift, au înţeles că modernizările sunt absolut necesare, iar costurile nu sunt atât de prohibitive, încât să nu şi le permită. Iar pentru cei care nu vor să contribuie cu bani, s-a găsit şi soluţia: cartele de acces în lift.
Plăteşti, urci cu liftul, nu plăteşti ai la dispoziţie scările. Aceasta a fost soluţia la care au ajuns petroşenenii care locuiesc în blocurile turn prevăzute cu lift şi care au recurs la accesul în lift pe bază de cartele. Au plătit costruoe reparaţiilor, împărţite pe apartamente, iar cei care nu au vrut să contribuie cu sume de bani nu au primit cartelă de acces şi sunt nevoiţi să urce pe scări, chiar dacă stau la etajele superioare. Cele mai multe blocuri turn din Petroşani au fost construite în anii ’70 – ’80 şi de atunci sunt şi lifturile. Şi-au depăşit durata de viaţă, iar fără modernizări CNCIR-ul aânu le mai dă voie să funcţioneze. „O modernizare pe partea electrică sau mecanică costă aproximativ 20.000 de lei. În total, atât pentru partea electrică, cât şi cea mecanică, modernizările costă circa 45.000 de lei, iar verificările pentru lifturile modernizate se fac din 2 în 2 ani”,a explicat Istvan Hodos, maistru la Gospodărie Prest Com Petroşani, cel care se ocupă de lifturile din Petroşani. Hodoş a precizat că, din totalul de aproximativ 50 de lifturi, pentru 30 există încheiate contracte de întreţinere şi sunt funcţionale.
În Aeroport, locatarii fac sport pe scări
Locatarii din blocurile turn au înţeles necesitatea lucrărilor de modernizare ale ascensoarelor şi s-au apucat deja de lucrări. La 5 imobile, investiţia este deja finalizată. Un alt lift. de la Blocul 109, urmează să se modernizeze şi va fi pus ulterior în funcţiune. Alte trei ascensoare, în schimb, din zona centrală a municipiului Petroşani, şi-au depăşit durata de viaţă, iar CNCIR le-a oprit. Mai sunt trei lifturi vandalizate, la Blocul 95 scara 1 şi blocul 97 scara 2 -de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, respectiv Blocul 10 scara 2 de pe strada Avram Iancu. În schimb, în cartierul Aeroport nici un lift nu maie ste funcţional şi nici oamenii nu par dornici să investească în repararea lor. Asta deşi, pentru o familie, costurile nu ar depăşi 500 – 600 de lei. „Au fost cazuri în acre oamenii au conştientizat din timp importanţa acestor lucrări şi nu a fost nevoie să oprim liftul. În alte cazuri, lifturile au fost oprite 2 – 3 luni şi apoi locatarii au decis să înceapă lucrările. De regulă, oamenii de la etajele superioare vor să modernizeze lifturile, iar cei de la etajele inferioare nu. Dar, s-a găsit soluţia. În blocurile cu lifturi modernizate, s-au pus la dispoziţie cartele de acces, doar pentru cei care au contribuit cu bani”, a mai spus Istvan Hodos.
Ca un element de noutate, toate lifturile vor fi prevăzute cu apărătoare anti cădere, potrivit ordinului nr 7 al inspectorului şef CNCIR.