22 C
Deva
vineri, septembrie 22, 2023

A „uitat” să aloce bani. Guvernul blochează trei proiecte europene derulate de AJOFM Hunedoara

Trei proiecte extrem de importante derulate de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Hunedoara cu finanţare europeană sunt puse în pericol din cauză că Executivul nu şi-a respectat obligaţiile financiare asumate.

ajofm-hd2Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă derulează, prin POSDRU, trei proiecte extrem de importante, în valoare de aproape 6 milioane de euro. În plus, de desfăşurarea acestora în bune condiţii  depind 205 persoane, angajate pentru implementarea lor. Este vorba despre proiectele „Acces direct în servicii publice de ocupare”, „Observatorul pieţei muncii” şi „Bursa locurilor de muncă on – line”. Ppotrivit legislaţiei europene, pentru acest tip de proiecte derulate prin programul operaţional de dezvoltare a resurselor umane, cofinanţarea trebuie să vină de la Guvern, numai că în cazul celor trei proiecte derulate de AJOFM Hunedoara se înregistrează întârzieri majore în asigurarea finanţării naţionale. Iar restul problemelor vin pe principiul bulgărelui de zăpadă. „În cazul celor trei proiecte se înregistrează întârzieri majore în asigurarea finanţării naţionale şi există întârzieri în procesarea cererilor de rambursare, fiind grav afectat procesul de derulare a proiectelor”, atrage atenţia deputatul hunedorean Bogdan Ţîmpău. Acesta spune că, în cazul proiectului „Acces direct în servicii publice de ocupare”, neasigurarea finanţării de 25% prin ANOFM, a dus la blocarea acestuia. În cazul proiectului „Observatorul pieţei muncii” – spune deputatul hunedorean – se înregistrează întârzieri de 3 luni din cauza procesării cu întârziere a Clauzei de Suspensivitate, iar partea de cofinanţare lipseşte pentru acest an. Situaţia este similară şi în cazul celui de-al treilea proiect derulat de AJOFM Hunedoara, respectiv „Bursa locurilor de muncă on – line”, acesta fiind întârziat cu două luni şi jumătate şi tot fără finanţare pentru 2014.


Statul nu şi-a onorat, practic, angajamentele de plată stabilite cu UE şi a dus la apariţia unui blocaj major în derularea acestor programe. Şi, să nu uităm, România a avut suspendat programul operaţional de dezvoltare a resurselor umane de către Comisia Europeană, ca urmare a neregulilor constatate în implementarea lor şi a  suspiciunilor de fraudă, deblocarea programelor venind în 2012, ca urmare a eforturilor considerabile făcute de autorităţi în vedere remedierii neregulilor.

Carmen Cosman – Preda

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente