26.1 C
Deva
sâmbătă, septembrie 30, 2023

Un Stradivarius la Hunedoara. Alexandru Tomescu, concert pe vioara de un milion de dolari

Turneul Naţional Stradivarius “In the Mood for Prokofiev”, care va poposi mâine la Hunedoara, propune melomanilor un duet de excepţie, între violonistul de talie mondială Alexandru Tomescu şi Eduard Kunz, unul dintre cei mai buni 10 pianişti din lume

tomescuVioara Stradivarius, veche de trei secole şi estimată la peste un milion de dolari, va prinde viaţă mâine în mâinile fermecate ale lui Alexandru Tomescu, la Castelul Corvinilor din Hunedoara, al şaselea oraş dintre cele 12 incluse în Turneului Naţional Stradivarius. Toate spectacolele din cadrul turneului “In the Mood for Prokofiev” sunt caritabile, fondurile fiind donate Fundaţiei Hope and Homes for Children România.


Piesă de patrimoniu

Violonistul Alexandru Tomescu a câştigat în anul 2007 şi anul 2013, dreptul de a cânta la faimoasa şi valoroasa vioară Stradivarius Elder-Voicu pentru o perioadă de cinci ani, în urma concursului organizat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional. Piesa face parte din patrimoniul României şi este una dintre ultimele zece Stradivarius funcţionale din lume. Vioara, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerată a fi unul dintre cele mai bine conservate instrumente marca Stradivarius. Celebrul Stradivarius a fost cumpărat în 1956 de statul român pentru violonistul Ion Voicu, la preţul de circa 70.000 de franci elveţieni, iar în 2007, instrumentul a fost evaluat la suma de 1,2 milioane de dolari. Datat 1702, instrumentul a fost declarat de experţii nemţi una dintre primele cinci cele mai frumoase instrumente semnate de celebrul Antonio Stradivari.

Turnee naţionale Stradivarius, anuale

Când a intrat în posesia viorii, Alexandru Tomescu a promis că în anii cât va cânta pe Stradivarius, sunetul inconfundabil al acesteia va fi auzit de toţi românii. El a demarat ulterior proiectul “Stradivarius Elder-Voicu: 2008 – 2012”, constând în mai multe turnee în ţară în colaborare cu alţi muzicieni. Toate fondurile adunate în urma spectacolelelor  au fost donate Fundaţiei Hope and Homes for Children România.

[box type=”tick”]Păzită non stop

concert tmPe perioada turneului “In the Mood for Prokofiev”, piesa rară se află intr-o masina blindată, păzită permanent de trei bodyguarzi. Totodată, în fiecare oraş programat pentru spectacol, alţi cinci agenţi se alătură echipei de pază a preţiosului Stradivarius. Abia după ce verifică în amănunt fiecare colţ din sala de spectacol, agenţii de pază scot vioara Stradivarius. Totodată în timpul concertului bodyguarzii nu pierd din ochi preţiosul intrument.[/box]

 

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente